Povodom obilježavanja međunarodnog tjedna otvorenog pristupa (#OAweek), koji se ove godine održao od 21. do 27. listopada 2024., knjižničarka IRMO-a, Maja Hoić, održala je predavanje pod nazivom „Otvoreni pristup, AI i CC licence: balans između otvorenosti i komercijalizacije” na događajima u organizaciji Udruge Penkala. Predavanje je održano 22. listopada 2024. godine na Institutu za fiziku u Zagrebu te obuhvatilo ključne teme o ulozi otvorenog pristupa i licenciranja u znanstvenom izdavaštvu, s posebnim fokusom na izazove povezane s komercijalizacijom znanstvenih rezultata u razvijanju umjetne inteligencije.

Hoić se u skladu s ovogodišnjom temom dotakla važnosti balansiranja između otvorenosti i komercijalizacije znanstvenih rezultata u razvijanju politika otvorene znanosti i politikama umjetne inteligencije u znanosti, posebno u kontekstu znanstvenih projekata financiranih javnim sredstvima, gdje je pristup znanstvenim istraživanjima često uvjetovan specifičnim pravilima licenciranja. Kao članica radne skupine CoARA-e (Coalition for the Advancement of Research Assessment) za etiku i integritet istraživanja u korištenju AI-ja, predstavila je rad skupine na razvoju smjernica i alata koji promiču etičko korištenje znanstvenih radova i odgovorno procjenjivanje podataka i AI-ja u istraživanju.

Međunarodni tjedan otvorenog pristupa globalni je događaj koji promovira praksu slobodnog dijeljenja znanstvenih istraživanja s ciljem poboljšanja znanstvene komunikacije i uklanjanja prepreka u pristupu znanstvenim informacijama. Hrvatska znanstvena zajednica sve više prepoznaje važnost ove prakse, što potvrđuju brojne aktivnosti i događaji tijekom tjedna, a sudjelovanje Maje Hoić u ovom događaju potvrđuje aktivnost IRMO-a u promociji otvorene znanosti.

Share:
Skip to content