U novom broju publikacije SEE-6 Economic Outlook (vol. 10, br. 1., srpanj 2024.) dr. sc. Nevenka Čučković iz IRMO-a analizira recentna kretanja hrvatskog gospodarstva i srednjoročne prognoze gospodarskog rasta za  razdoblje 2024.-2026.

Temeljem razmjerno snažnog ekonomskog rasta ostvarenog u prvom tromjesečju 2024. godine od 3.9%, Vlada RH je u svibnju povisila očekivanu stopu rasta u 2024. godini na 3.5% koja je trenutno među najvišima u Euro području, koje se sporo oporavlja. Međunarodne organizacije i nezavisni ekonomski analitičari također su povisili svoja očekivanja rasta za 2024. koja se sada kreću u rasponu od 3,0-3,4%. Prevladavajuća pozitivna očekivanja temelje se poglavito na daljnjem rastu domaće potražnje kroz rast osobne i javne potrošnje, nastavku rasta investicija iz EU fondova, povoljnim kretanjima na tržištu rada, te dodatnom padu inflacije. Međutim, ekonomski rast bi trebao blago usporiti u sljedeće dvije godine na 2.8% u 2025., te 2.7% u 2026. godini zbog sporog gospodarskog oporavka glavnih trgovinskih partnera u Europskoj uniji kao i uslijed produljenja utjecaja geopolitičkih neizvjesnosti vezanih uz okončanje ratnih sukoba u Ukrajini i Gazi, koji znatno utječu na kretanje cijena energenata i sirovina.

SEE-6 Economic Outlook  je polugodišnja publikacija na engleskom jeziku članica udruženja SEEA koja od 2015. godine donosi pregled najnovijih gospodarskih kretanja, te kratkoročne i srednjoročne makroekonomske prognoze za odabrane zemlje jugoistočne Europe. Publikaciju objavljuje Institut ekonomskih nauka, Beograd u suradnji sa partnerskim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Slovenije, među kojima je i IRMO, Zagreb.

Tekst publikacije je dostupan u otvorenom pristupu na poveznici:

https://www.library.ien.bg.ac.rs/index.php/see6

Share:
Skip to content