Novi broj publikacije SEE-6 Economic Outlook (vol. 9, br. 2., prosinac 2023.) donosi pregled kretanja hrvatskog gospodarstva u 2023. i srednjoročne prognoze gospodarskog rasta za  razdoblje 2024-2026 autorice dr. sc. Nevenke Čučković iz IRMO-a.

Ekonomski rast u Hrvatskoj je tijekom 2023. unatoč usporavanju ostao prilično robustan, posebice kada se usporedi sa drugim članicama Euro područja. Temeljem solidnih gospodarskih rezultata u prva tri tromjesečja, Vlada sada predviđa stopu rasta BDP-a od 2.8% u 2023. godini, dok međunarodne organizacije i analitičari predviđaju ekonomski rast u rasponu od 2.6 – 2.9% za 2023. Vlada očekuje da će se rast nastaviti sličnim intenzitetom i u 2024-2026, a to mišljenje dijele i međunarodni ekonomski analitičari. To je daleko više od članica Euro područja  koje za isto razdoblje predviđaju prosječnu stopu rasta od 1.1% uslijed potencijalnog porasta utjecaja recesijskih silnica. Ovakva očekivanja se temelje na daljnjem usporavanju inflacije i smanjivanju njezinih negativnih implikacija, te porastu ukupne domaće potražnje na krilima investicija financiranih iz EU izvora, te daljnjeg rasta privatne i javne potrošnje.

SEE-6 Economic Outlook  je polugodišnja publikacija na engleskom jeziku članica udruženja SEEA koja donosi pregled najnovijih gospodarskih kretanja, te kratkoročne i srednjoročne makroekonomske prognoze za šest zemalja jugoistočne Europe. Publikaciju objavljuje Institut ekonomskih nauka, Beograd u suradnji sa partnerskim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, među kojima je i IRMO, Zagreb.

Tekst publikacije je dostupan u otvorenom pristupu na poveznici:

https://www.library.ien.bg.ac.rs/index.php/see6

Share:
Skip to content