Objavljena je knjiga „Europska integracija u doba krize: ekonomske, političke i društvene lekcije iz Hrvatske/Crisis Era European Integration: Economic, Political and Social Lessons from Croatia“. Knjigu je objavio ugledni međunarodni izdavač Routledge iz Londona, a uredili su je Jakša Puljiz i Hrvoje Butković. U knjizi se analizira utjecaj hrvatskog članstva u EU u dva glavna područja: političkom i ekonomskom, pri čemu se pojedinačna poglavlja bave relevantnim temama postpristupnog razvoja.

S obzirom da je posljednje desetljeće bilo vjerojatno najizazovnije do sada za europski integracijski proces, poglavlja u ovoj knjizi polaze od premise da je članstvo Hrvatske u EU od posebne važnosti. Desetljeće je počelo dužničkom krizom u eurozoni, a završilo ekonomskim poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID-19 i agresijom Rusije na Ukrajinu. Takve zahtjevne okolnosti u kojima se program rada Europske unije i njezinih članica često definirao na ad hoc način predstavljale su veliki test za upravljačke sposobnosti Hrvatske. Knjiga nudi odgovore na pitanje koliko su hrvatski kreatori politika bili uspješni u suočavanju s kriznim izazovima i drugim nužnim prilagodbama. Ona istražuje kako je članstvo u EU-u utjecalo na dizajn i provedbu odabranih nacionalnih politika, funkcioniranje vladajućih institucija i obrasce suradnje između društvenih aktera.

Ova knjiga nastala je kao rezultat rada na znanstvenom projektu „Utjecaj europskih politika na socio-ekonomski razvoj i javne politike u Hrvatskoj – EUROIMPACTˮ kojeg provodi Odjel za europske politike IRMO-a. Projekt je financiran u okviru Programskog ugovora sklopljenog između IRMO-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH, sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Knjiga je namijenjena istraživačima i studentima europeizacije, kao i kreatorima politika, poduzetnicima i lobistima koji se bave pitanjima europskih integracija.

Knjiga „Europska integracija u doba krize: ekonomske, političke i društvene lekcije iz Hrvatskeˮ može se kupiti na sljedećoj adresi.

Share:
Skip to content