IRMO tim u sastavu – dr. sc. Aleksandra Uzelac, dr. sc. Jaka Primorac i Barbara Lovrinić Higgins – sudjelovao je u radu na trogodišnjem istraživačkom projektu ‘Rapids and backwaters. Adapting fast and slow to a digital cultural turn’ /Digitalne kulturne politike i digitalna transformacija kulturnog sektora (3./2020. – 12./2023.) koji je koordinirao Telemark Research Institute, a financirala Norveška zaklada za znanost. Projekt završava s krajem 2023. godine, a imao je za cilj istražiti kako digitalizacija utječe na različite vrste generiranja vrijednosti u području kulturne proizvodnje, kao i na koji su se način zakonodavstvo i regulativa – autorsko pravo i kulturna politika – prilagodili digitalnoj proizvodnji i distribuciji kulture.

Jedan od zaključnih rezultata ovog projekta je znanstvena knjiga ‘Digital Transformation and Cultural Policies in Europe’ objavljena u izdanju nakladnika Routledge, koju su uredili Ole Marius Hylland i Jaka Primorac. Knjiga objedinjuje studije slučaja o digitalnim kulturnim politikama u sedam europskih zemalja (Hrvatska, Norveška, Njemačka, Švicarska, Švedska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo), analizu politika na razini Europske unije, te poglavlja koja predstavljaju korišteni teorijski okvir te komparativnu analizu studija slučaja. Poglavlje koje analizira digitalnu kulturnu politiku u Hrvatskoj napisale su Aleksandra Uzelac, Jaka Primorac i Barbara Lovrinić Higgins.

Završni rezultati projekta predstavljeni su 22. studenog 2023. godine u Nacionalnoj knjižnici u Oslu. Predstavljanje je uključivalo prezentaciju glavnih rezultata projekta, tj. znanstvene članke (objavljene ili u pripremi), panel diskusiju te promociju knjige ‘Digital transformation and cultural policies in Europe’ koju je objavila izdavačka kuća Routledge u ediciji ‘Routledge Research in the Cultural and Creative Industries’.

Knjiga ‘Digital transformation and cultural policies in Europe’ dostupna je u otvorenom pristupu na sljedećoj adresi.

Detaljni rezultati projekta dostupni su na mrežnoj stranici projekta.

‘Rapids and backwaters. Adapting fast and slow to a digital cultural turn’ /Digitalne kulturne politike i digitalna transformacija kulturnog sektora (3./2020. – 12./2023.)

Share:
Skip to content