Viša stručna suradnica Iva Tolić Mandić s Odjela za resursnu ekonomiju, zaštitu okoliša i regionalni razvoj te asistentica Lucija Gegić s Odjela za kulturu i komunikacije pridružile su se ljetnoj školi HORIZON Europe projekta IN SITU – Place-based innovation of cultural and creative industries in non-urban areas pod nazivom Place-based creative solutions for cultivating caring and sustainable communities, koja se na otoku Zlarinu održala od 20. do 24. rujna 2024.

Kroz projekte BORE i CULTMED, IRMO predstavnice sudjelovale su u svim aktivnostima ljetne škole, koja je uključivala sedam predavanja na temu kulturnih i kreativnih industrija u ne-urbanim i ruralnim kontekstima, zajednicama kao centrima održivosti, regenerativnog turizma, upravljanja mjestima, brigom i lokalnom zajednicom te pet radionica koje su se bavile inovacijama i metodologijom rada sa zajednicama, turizmom, kulturom i održivošću ne-urbanih prostora, kao i ekološkom održivošću.

Osim predavanja i radionica, organiziran je obilazak Hrvatskog centra koralja Zlarin te razgovor i obilazak ključnih lokaliteta otoka s članovima udruge Tatavaka koji su održali predavanje o tome koju je ulogu zajednica imala u tome da Zlarin postane prvi hrvatski otok bez plastike. Ljetna škola okupila je 30-ak sudionika iz Kanade, Portugala, Italije, Irske, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva, Južnoafričke Republike, Srbije i Hrvatske te je, osim edukacije, omogućila i povezivanje različitih aktera – istraživača, umjetnika, predstavnika mreža i voditelja projekata u zajednicama i kulturi da se nađu, razmijene iskustva i ideje te ostvare kontakte za potencijalne buduće suradnje.

Slike: Paola Di Nunzio

Share:
Skip to content