U utorak, 17. svibnja 2022. godine, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Mariboru održana je zajednička manifestacija projekta GIST i Radne skupine za digitalizaciju EURADA (European Association of Development Agencies), u organizaciji Štajerskog tehnološkog parka, na kojoj su osobno sudjelovale 42 osobe, a online više od 60 sudionika.

Manifestacija je uključivala prezentacije o dobrim praksama u digitalizaciji, gdje su govornici predstavili digitalna inovacijska središta u Sloveniji i u drugim europskim zemljama.

Nakon tih prezentacija uslijedile su dvije rasprave za okruglim stolom:

  1. Regionalna rješenja za provedbu daljnjih programa financiranja predstavili su sudionici iz Hrvatske, Bugarske, Nizozemske i Slovenije.
  2. Regionalne izazove za digitalizaciju MSP-ova predstavili su
    profesori s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Mariboru i Fakulteta elektrotehnike, Sveučilišta u Ljubljani, te direktor Štajerskog tehnološkog parka. Istaknuto je da zbog nepostojanja sistemskih sredstava za promicanje digitalne transformacije, okruženje nije u mogućnosti pružiti nesmetanu i kontinuiranu kvalitetnu podršku gospodarskim subjektima, koji ne postižu pomak zbog nepoznavanja teme i nedostatka osoblja koje bi se brinulo o digitalnom razvoju tvrtke.

Sljedeća dva dana, 18. i 19. svibnja, bili su posvećeni studijskom posjetu projekta GIST, gdje su partneri, koji uz Štajerski tehnološki park uključuju i Institut für Technologie (Njemačka), Centro Tecnológico del Mueble Y la Madera (Španjolska), Globalnet (Poljska), Institut za razvoj i međunarodne odnose (Hrvatska) i InnovaWood (Belgija), obišli laboratorije Elektrotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, XR Zajednice Tehnološkog parka Ljubljana, ispitnih laboratorija Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Mariboru, međunarodno akreditiranih studijskih programa Visoke stručne škole Akademia i, na kraju, Superračunala VEGA u IZUM-u u Mariboru.

Na temelju prezentiranih i uživo prikazanih dobrih praksi, projektni partneri pripremit će visokokvalitetne programe online učenja koji će pridonijeti podizanju digitalnih kompetencija postojećeg i budućeg osoblja u području digitalne transformacije.

Share:
Skip to content