Institut za razvoj i međunarodne odnose, u suradnji s Uredom Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu, organizirao je konferenciju pod naslovom ‘Budućnost Europe: uloga EU u svijetu’ u petak, 28. svibnja 2021. godine. Konferencija je organizirana na hibridan način, što znači da je samo ograničeni broj sudionika bio prisutan (Hotel Sheraton, Zagreb), dok su svi ostali sudjelovali elektronski, zbog ograničenja izazvanih pandemijom COVID-19.

Konferencija predstavlja nastavak posvećenosti IRMO i HSSt daljnjem razvoju diskursa o aktualnim europskim i međunarodnim temama relevantnim za EU i cjelokupnu međunarodnu zajednicu. Suvremeno međunarodno okruženje stvara široki spektar sadržajnih izazova za EU. Dok kapacitet EU za suočavanje s suvremenim izazovima izravno utječe na njezin legitimitet na međunarodnom planu, složenost procesa donošenja odluka i različiti vanjskopolitički interesi zemalja članica predstavljaju ozbiljnu prepreku sinergiji Unije na području vanjske i sigurnosne politike. Koje su perspektive razvoja u području Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU (ZSOP)? Kako će EU percipirati svoju ulogu i razviti kapacitete za provedbu politike na ovom području s ciljem izgradnje prepoznatljivog statusa na međunarodnom planu? Koji su najveći izazovi i mogućnosti za EU u nadolazećem periodu? Kakav tip aktivnosti i strateškog pozicioniranja može EU očekivati od drugih relevantnih globalnih faktora? Gdje je funkcionalna suradnja moguća te gdje je sukob (u bilo kojoj formi) imanentan? Što EU može napraviti kako bi se prilagodila novom strateškom okruženju? To su bila pitanja u središtu naše rasprave.

Rasprava je okupila predstavnike međunarodnih organizacija, akademske zajednice, civilnog društva i diplomatske zajednice. Bogata i interaktivna debata bila je usredotočena na ulogu EU u širem geostrateškom okruženju i odnose sa ostalim globalnim akterima.

Poveznica:

PROGRAME

Share:
Skip to content