Dana 3. travnja 2019. godine održana je konferencija “Hrvatska kao najmlađa članica Europske unije: partneri, savezi, komunikacijske linije” koju je organizirao Institut Ivo Pilar u partnerstvu s Hrvatskim uredom Zaklade Konrad Adenauer i Institutom za razvoj i međunarodne odnose (IRMO). Ova konferencija prva je u nizu od šest, koja se organizirana u okviru EUleada, projekta Jean Monnet.

Konferencija je započela prezentacijom EU Coalition Explorer-a, https://www.ecfr.eu/eucoalitionexplorer, projekta koji provodi European Council on Foreign Relations (ECFR). Prezentacija je dala uvod za raspravu o aktualnim izazovima i budućim perspektivama Europske unije za predstojeće izbore za Europski parlament i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a.

Moderator panela bila je Senada Šelo Šabić iz IRMO-a, a govornici su bili Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjske poslove Hrvatskoga sabora, Antun Buklijaš iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, Mirjana Hrga, savjetnica predsjednice Republike Hrvatske za stratešku politiku, te Almut Möller, voditeljica berlinskog ureda ECFR-a i viša politička suradnica.

Almut Möller predstavila je EU Coalition Explorer, uključujući rezultate istraživanja EU28 koje je provedeno u svim državama članicama Europske unije. Istraživanje ilustrira stručna mišljenja 877 ispitanika koji rade na pitanjima europske politike u nacionalnim vladama, istraživačkim centrima i drugim relevantnim institucijama. Explorer je bogat podacima i može se koristiti na različite načine – za generiranje informacija o određenoj zemlji, grupi zemalja, određenoj politici i tako dalje.

Miro Kovač je istaknuo uspjeh Hrvatske u dosadašnjem ostvarenju vanjskopolitičkih ciljeva, ali se također složio da predstoji mnogo toga i da Hrvatska nije angažirala sve svoje kapacitete. Postoji prostor za poboljšanje u izgradnji koalicija i zagovaranju interesa Hrvatske. koja kao najmlađa država članica EU-a još ima puno toga za naučiti. Također je naglasio da glavni problem u Hrvatskoj nije korupcija, nego neučinkovitost njenih institucija.

Antun Buklijaš je, između ostalog, istaknuo da Hrvatska ima aktivnu ulogu u neformalnoj skupini država članica EU-a, tzv. Prijateljima kohezije. Ideja je da kohezijska politika treba promicati uravnoteženiji i održiviji teritorijalni razvoj – širi pojam od regionalne politike, koji je povezan s ERDF-om i djeluje posebno na regionalnoj razini. Također je dodao kako bi zemlje istočne Europe trebale više raditi zajedno kako bi postigle bolje socijalne standarde. Inicijativa „Tri mora“ je spomenuta kao primjer inicijative koja ima za cilj stvoriti regionalni dijalog o različitim pitanjima koja se tiču država članica.

Mirjana Hrga identificirala je hrvatsko predsjedanje Europskom unijom kao priliku za približavanje drugim članicama. Hrga je navela da je problem Hrvatske percepcija da je mala zemlja. No, to nužno ne mora biti ograničavajuće. Iskrena samoprocjena, ali i veća ambicija, može pridonijeti aktivnijem djelovanju na vanjsko-političkom planu i promjeni imidža zemlje.

Share:
Skip to content