Mr. sc. Krševan Antun Dujmović, sudjelovao je na međunarodnom forumu pod nazivom „COP29 i zelena vizija za Azerbajdžan” održanom u Bakuu, u Azerbajdžanu od 22. do 26. travnja 2024. godine.

Međunarodni sudionici iz 30 zemalja diljem svijeta sudjelovali su u radu Foruma koji su suorganizirali Sveučilište ADA i Centar za analizu međunarodnih odnosa. Tijekom Foruma sudionici su razgovarali s predsjednikom Azerbajdžana Nj. E. Ilhamom Alijevim o pripremama Azerbajdžana za UN-ovu konferenciju o klimatskim promjenama COP29 koja se održava u Bakuu od 11. do 22. studenog 2024. godine. Sudionici foruma su također raspravljali o situaciji na južnom Kavkazu, te naporima azerbajdžanske vlade da obnovi regiju Karabah.

Sudionici konferencije posjetili su i grad Lačin i okolno područje koje je bilo pod okupacijom armenskih snaga do Drugog karabaškog rata. Godine 2020. azerbajdžanske oružane snage oslobodile su okruge u/i oko regije Karabah. Tijekom boravka u Lačinu, sudionici su iz prve ruke svjedočili naporima azerbajdžanske vlade da obnovi Karabah i vrati interno raseljene osobe u zemlju.

Tijekom boravka u Bakuu mr. sc. Krševan Antun Dujmović susreo se i sa veleposlanikom Republike Hrvatske u Azerbajdžanu Nj. E. Brankom Zebićem sa kojem je razgovarao o pripremama Azerbajdžana za COP29.

Share:
Skip to content