Organizacija Central Europe Energy Partners (CEEP), u suradnji sa Glavnom upravom za energetiku Europske komisije, organizirala je peto izdanje Srednjoeuropskog dana energije (Central European Day of Energy – CEDE).

CEDE je održan virtualno 2. prosinca 2020., a fokusirao se na ulogu offshore energije vjetra u energetskoj tranziciji te na njen razvoj u zemljama srednje i istočne Europe, na Baltiku, Crnom moru i Jadranu.

U radu konferencije sudjelovali su između ostalih povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson, litvanski ministar energetike Žygimantas Vaičiūnas, zamjenik poljskog ministra za klimu i zaštitu okoliša Adam Guibourgé-Czetwertyński, Jerzy Buzek, bivši predsjednik Europskog parlamenta i bivši premijer Poljske, te drugi istaknuti stručnjaci za energetiku iz Europske komisije i industrije obnovljivih izvora energije.

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) je kao partnerska organizacija sudjelovao u pripremama Srednjoeuropskog dana energije, te želi promicati ovu važnu konferenciju u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

CEDE nastoji konsolidirati regionalnu energetsku platformu koja odražava regionalnu perspektivu o razvoju Europske energetske politike i ističe postignuća i izazove sa kojim se suočavaju regionalni dionici u procesu implementacije.

Srednjoeuropski dan energije okuplja sudionike iz europskih institucija, državne uprave, energetskih kompanija, akademske zajednice te stručnjake za energetiku i predstavnike medija, a služi kao forum za razmjenu iskustava između sudionika, te za konsolidiranje regionalne energetske platforme.

Više o događaju:https://www.ceep.be/the-central-european-day-of-energy/

 

Share:
Skip to content