Dana 7. lipnja 2024. godine Zapadno sveučilište u Temišvaru, u suradnji s New Strategy Centrom, organiziralo je osmu međunarodnu konferenciju „Sigurnosni izazovi na Balkanu“ pod pokroviteljstvom rumunjskog Ministarstva vanjskih poslova. Konferencija je okupila razne dužnosnike, stručnjake, članove diplomatskog zbora, pripadnike akademske zajednice i privatnog sektora. Ovogodišnja konferencija bavila se aktualnim sigurnosnim izazovima na Balkanu izazvanim ratom u Ukrajini, procesom proširenja NATO-a i EU na području Balkana, ekonomskom sigurnosti te prosperitetom regije. U fokusu su također bile teme razvoja umjetne inteligencije i utjecaja tehnologija na današnje kompleksno sigurnosno okruženje.

Predstojnica Odjela za međunarodne gospodarske i političke odnose dr. sc. Ana-Maria Boromisa bila je pozvana kao stručnjakinja na panelu pod nazivom „Regionalni prosperitet u doba ekonomske sigurnosti“ gdje je sa odabranim stručnjacima raspravljala o nadolazećim sigurnosnim izazovima i mogućnostima razvoja u regiji Balkana. Na panelu su, uz dr. Boromisa,  govorili Casian Nițulescu, državni tajnik u rumunjskom Ministarstvu energetike, Ligia Ardelean, menadžerica Atos-a za Rumunjsku i Bugarsku, Alexandru Maximescu, podpredsjetnik OMV Petrom, i Cristian Octavian Goiceanu, glavni stručnjak za sigurnost,  Banca Comercială Română, Rumunjska. Panelom je predsjedao Alexandru Jădăneanț, dekan Zapadnog sveučilišta u Temišvaru.

Uoči konferencije, 6. lipnja 2024. godine održana je četvrta konvencija Balkanskih Think Tankova. Cilj ove konvencije, koju vodi Zaklada SETA iz Turske, bio je olakšati dijalog među znanstvenicima s Balkana i poslužiti kao platforma za raspravu o aktualnim političkim temama. Na konvenciji je dr. Boromisa sudjelovala u raspravi „Balkan i Turska u transformirajućoj globalnoj geopolitici“.

Share:
Skip to content