Institut za sigurnost istočne Europe (Eastern Europe Security Institute – EESI) iz Kijeva objavio je izvještaj pod naslovom “Sigurnosni izazovi u istočnoj Europi u 2021: COVID-19 diplomacija ili cjepivo kao instrument u ratovima za teritorij.“

Ovaj izvještaj je nastao na temelju online konferencije u kojoj su sudjelovali: Yuliia Osmolovska, članica upravnog odbora Instituta za sigurnost istočne Europe, Juris Poikāns, veleposlanik Republike Latvije u Ukrajini, Vasyl Bodnar, zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine i mr.sc. Krševan Antun Dujmović, viši stručni suradnik na Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

Sudionici rasprave tijekom konferencije pokušali su dati odgovor na pitanje o tome koliko su velike sile poput Kine i Ruske Federacije iskoristite svoja cjepiva u „COVID-19 diplomaciji“ kako bi pojačale utjecaj u istočnoj Europi odnosno nekim državama članicama Europske unije.

Naime, uslijed nedostatka cjepiva zapadnih proizvođača tijekom proljeća u Europi, zemlje poput Srbije i članice EU-a Mađarske okrenule su se uvozu ruskih i kineskih cjepiva, iako ova cjepiva nije odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

Share:
Skip to content