Maarten Verwey, Glavni direktor Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije, održat će u Zagrebu u ponedjeljak 9. srpnja predavanje pod nazivom „Strukturne reforme – zašto, što i kako?”.

Ovo predavanje održava se u sklopu međunarodne konferencije ”Izazovi provedbe politika u Hrvatskoj u drugim novim članicama”, te je od iznimnog značaja za Hrvatsku, najmlađu zemlju članicu Europske.

Hrvatska ovih dana obilježava pet godina članstva u EU, a provođenje strukturnih reformi od ključnog je značaja za korištenje punog potencijala članstva a u Unije, i dostizanje standarda starih članica EU.

Maarten Verwey je nizozemski ekspert koji je započeo svoju karijeru u Ministarstvu financija 1994.  Već 2011. imenovan je za zamjenika direktora u Glavnoj upravi za ekonomske i financijske poslove Europske komisije, nadležan za financije i međunarodne odnose. Predsjedavao je radnom skupinom euro zone za koordiniranu akciju, koja je imala ključnu ulogu u odobravanju kreditne pomoći za Grčku, odnosno pri uspostavi Europskog Stabilizacijskoga Mehanizma 2012. godine.

Od listopada 2015. Verwey je koordinirao pomoć Europske unije Grčkoj tijekom migrantske krize odgovarajući osobno predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru. Predsjednik Juncker imenovao ga je u ožujku 2016. koordinatorom Europske unije za implementaciju Sporazuma o migraciji sa Turskom.

Međunarodna konferencija je završni skup Erasmus+ Jean Monnet projekta potpore instituciji „POLO-Cro28 Opservatorij politika u Hrvatskoj“ kojeg uz podršku Europske komisije provodi Institut za razvoj u međunarodne odnose (IRMO), a održava se u Aula Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, Trg Hrvatske Republike 14. Zagreb.

Share:
Skip to content