logo

Trajanje projekta: 7/2013. – 12/2014.

Voditeljica projekta: mr. sc. Mira Mileusnić Škrtić

Kordinatorica projekta: Karolina Horvatinčić

Projekt financira EU

ClosEUp / Europa izbliza” je edukativno-kreativni projekt koji se sastoji od ciklusa festivala kratkog filma i projektnih radionica na temu pripreme i realizacije EU projekata.

Opći cilj projekta je bolje razumijevanje programa EU-a i koristi od pomoći fondova EU-a. Također je namjera da se postojećim i potencijalnim prijaviteljima projekata pomogne informiranjem na filmskim festivalima, projektnim radionicama, on-line priručnicima i školskim predavanjima.

Specifični ciljevi:

    • na filmskim festivalima predstavljati hrvatske projekte s uspješnim rezultatima koji su se koristili sredstvima fondova EU-a i voditelje tih projekata kao goste festivala;
    • informirati i educirati o strukturnim fondovima, kohezijskoj politici i ostalim programima EU-a, posebno ističući pripremu projekata i projektni ciklus, i to radionicama u vrijeme festivala i predavanjima u srednjim školama;
    • pridonijeti novim saznanjima o upravljanju projektima u Hrvatskoj, objavom multimedijskih on-line priručnika i on-line savjetodavne pomoći sadašnjim i budućim korisnicima sredstava fondova EU.

Festivalske lokacije i sadržaj

Filmski festivali u sklopu projekta ClosE_Up održavat će se u pet hrvatskih županija: Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Brodsko-posavskoj, Krapinsko-zagorskoj i u gradu Zagrebu. Prema istraživanju javnog mnijenja u Hrvatskoj, riječ je o područjima sa slabijim poznavanjem instrumenata pomoći EU-a; u skladu s ciljevima projekta, upravo su zbog toga odabrani. Kratki filmovi će prikazati dvadeset projekata koji su uspješno realizirani uz pomoć sredstava iz fondova EU-a. U svakoj su županiji odabrana četiri projekta, čiji će voditelji izložiti svoje rezultate, iskustvo i savjete te tako utjecati na motivaciju gledatelja iz raznih dijelova Hrvatske da sudjeluju u programima EU-a. Osim toga, u vrijeme filmskih festivala bit će održane i projektne radionice koje će posebno obrađivati pripremu projekata i projektni ciklus. Prilagođene radionice pripremljene su i za učenike dvadeset srednjih škola u ciljanim regijama. Ideja je raspršiti predrasude o Europskoj uniji u široj javnosti, posebice među onima koji najmanje znaju o tome. Projekt je nastao u suradnji Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Medijske tvornice, organizacije mladih ljudi koji žele pridonijeti razvitku civilnog društva.

ZA VIŠE INFORMACIJA O EU:
Predstavništvo Europske komisije u HR
Ulica Augusta Cesarca 4
10 000 Zagreb, Hrvatska
Tel: +385 1 4681 300
Fax: +385 1 4627 499
e-mail: comm-rep-zag@ec.europa.eu
web: http://ec.europa.eu/croatia/index_hr.htm

Share:
Skip to content