Slika za publikacije

Autori: dr. sc. Sandro Knezović – IRMO;  prof. dr. sc. Vlatkom Cvrtilom – Veleučilište VERN;  Zrinkom Vučinović – Offline Solutions

Izdavači: Centre for European Studies (CES), Alexandru Ioan Cuza University of Iasi, Romania

Časopis: „Eastern Journal of European Studies

Godina: 2018.

 

Članak istražuje eventualno postojanje indikatora koncepta sigurnosne zajednice u regiji Zapadni Balkan kroz analizu uloge policije kao profesije/epistemičke zajednice u Hrvatskoj i njezinog doprinosa procesu izgradnje spomenute sigurnosne zajednice. U istraživanju su primijenjena dva teoretska koncepta: prvi, koncept sigurnosne zajednice koja, prema Deutschu, kao i Adleru i Barnettu, predstavlja fenomen koji izvodi međunarodne odnose i čovječanstvo iz ere nacionalne države; te drugi, koncept profesije kao ekskluzivne radne skupine u Abott-ovoj interpretaciji (gdje je policija tretirana kao profesija). Metodološki pristup u ovom radu se temelji na kombinaciji spomenutih teoretskih koncepata, dok se sama studija temelji na razvoju policijskog djelovanja u Hrvatskoj od 1990. godine do danas i implikacijama za eventualno formiranje sigurnosne zajednice u regiji.

Članak: “Croatia’s Police and Security Community Building in the Western Balkans“ u časopisu „Eastern Journal of European Studies“.

Časopis je indeksiran u bazama Web of Science (WoS) i Scopus.

POVEZNICE

Cijeloviti tekst dostupan ovdje.

Share:
Skip to content