Green Jobs for Sustainable Development

Autorice: Ana-Maria Boromisa, Sanja Tišma i Anastasya Raditya Ležaić

Izdavač: Routledge

Godina: 2015.

U izdanju Routledge-a iz Londona objavljena je knjiga autorica Ana-Marie Boromise, Sanje Tišme i Anastasye Raditye Ležaić „Green jobs for sustainable development“.

Polazišna je pretpostavka da stvaranje zelenih radnih mjesta (investicijama, subvencijama, uz političku podršku) nije dovoljno za stvaranje zelenog rasta i održivi razvoj.

Prijašnje su analize pokazale da su tzv. zeleni poslovi bolji i održiviji od običnih. U knjizi se razmatra da li zeleni poslovi doprinose općem ekonomskom razvoju ili povećavaju društvene razlike – između onih s elitnim zelenim poslovima i onih koji zaposlenih u tradicionalnim zanimanjima.

Knjiga donosi pregled koncepata zelenih poslova, zelene ekonomije, zelenog rasta, održivog rasta i zelenih politika, te njihova međusobnog odnosa. Za svaki od tih koncepata prikazuje se način provedbe u odabranim državama (SAD, Kanada, Japan, Koreja, Meksiko, Brazil, Turska i Kina) i EU. Prikazane su sličnosti i razlike u primijenjenim modelima sto omogućava formuliranje zaključaka i preporuka. Zaključno poglavlje bavi se odnosom zelenih poslova i održivog razvoja.  Pokazuje kada investicije u zelena radna mjesta doprinose općem razvoju, a kada su zeleni poslovi elitistički i skupi.

Share:
Skip to content