naslovnica ilustracija

Autor:

dr. sc. Damir Demonja

IzdavačI:

Arheološki muzej Istre, AMI, Pula
Institut za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb

Godina izdanja:

2019.

ISBN: 978-953-8082-42-9

„Arhitektura franjevačkih crkava u Istri (Puli, Poreču i Pazinu) i na otocima Kvarnerskog zaljeva (Krku, Cresu, Rabu i Pagu) do kraja 16. stoljeća“, autora dr. sc. Damira Demonje, znanstvena je monografija posvećena arhitekturi franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva do kraja 16. stoljeća u kojoj su na hrvatskom i engleskom jeziku predstavljeni rezultati autorovog dugogodišnjeg rada na ovoj izuzetnoj temi. Sustavno je obrađeno 11 franjevačkih crkava u Puli, Poreču, Pazinu, Krku, Cresu, Rabu i Pagu, koje su smještene u povijesno-prostorni okvir, protumačeno je oblikovanje franjevačke arhitekture u svjetlu razvoja franjevačkog reda, s osvrtom na prethodnu najvažniju literaturu o istraživanjima franjevačkih crkava na proučavanom području. Potom je napravljena arhitektonska i tipološka interpretacija franjevačkih crkava, detaljno su analizirani i predstavljeni elementi arhitekture, te su obrađeni ishodište, razvoj i kontinuitet te franjevačke arhitekture. Nakon zaključnih razmatranja detaljan je popis korištene literature i u prilogu katalog tipološki klasificiranih franjevačkih crkava na obrađivanom području. Provedenim analizama, raspravom o podrijetlu, prikazom razvoja i kontinuiteta franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva, od sredine 13. do kraja 16. stoljeća, ukazana su zajednička obilježja i regionalne odlike navedenih crkava, čime je pojašnjena njihova uloga i značenje u prostoru, te njihova važnost u sklopu nacionalne sakralne arhitektonske baštine.

Riječ je o knjizi koja je nastala temeljem autorove prerade i dopune već objavljenih znanstvenih tekstova o toj temi u časopisu „Histria Archaeologica“. Kako do sada na hrvatskom jeziku nije bila objavljena cjelovita sustavna obrada franjevačkih crkava, bilo je važno i svrhovito objedinjavanje cjelovitog korpusa istraživanja franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva u zasebnoj monografiji.

Ova knjiga ima višestruku kulturnu vrijednost i namijenjena je u prvom redu znanstvenicima, istraživačima i studentima, ali će zasigurno naći svoju publiku i kod svih zaljubljenika u spomeničku baštinu.

Financijska potpora izdavanju knjige:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Share:
Skip to content