naslovnica see

Autorica članka: Nevenka Čučković

Vol. 7 br. 2, Srpanj 2023

Izdavači:

Institut za razvoj i međunarodne odnose – IRMO, Zagreb
Ekonomski institut Sarajevo
Univerzitet Crne Gore, Ekonomski fakultet Podgorica
Ekonomski institut, Skopje, Sveučilište “SS Cyril i Methodius”
Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana
Institut ekonomskih nauka, Beograd

Početna godina stavljanja publikacije na mrežu je 2015.

ISSN 1849-8817
ISSN 1849-8884 (Online)

Novi broj publikacije  SEE-6 Economic Outlook (vol. 9, br. 1, srpanj 2023.) prezentira tekst o recentnim kretanjima hrvatskog gospodarstva kao i kratkoročne i srednjoročne prognoze gospodarskog rasta za  razdoblje 2024.-2026. autorice dr. sc. Nevenke Čučković iz IRMO-a.

Unatoč negativnim makroekonomskim učincima rata u Ukrajini, hrvatsko je gospodarstvo postiglo solidnu stopu rasta BDP-a od 6.3% u 2022. godini. Gospodarski se rast nastavlja i u prvom tromjesečju 2023. po stopi višoj od očekivane unatoč općem usporavanju EU i svjetskog gospodarstva. Vlada, međunarodne organizacije i većina analitičara su zbog toga povećale  prognoze gospodarskog rasta za 2023. godinu koji se sada kreću u rasponu od 1,6 do 2,4%. Međunarodne organizacije također predviđaju malo snažniji gospodarski rast na srednji rok za 2024.-2026. u rasponu od 2.3-3.3%. Ovako pozitivne prognoze se temelje na očekivanju da će hrvatsko gospodarstvo ostati otporno na vanjske šokove zbog smanjivanja rizika vezanog uz visoke cijene energije, te postignutih poboljšanja u fiskalnoj i vanjskotrgovinskoj poziciji, kao i na očekivanim koristima zbog pridruženja Eurozoni i Schengenu.

SEE-6 Economic Outlook  je polugodišnja publikacija na engleskom jeziku članica udruženja SEEA koja donosi pregled najnovijih gospodarskih kretanja, te kratkoročne i srednjoročne makroekonomske prognoze za šest zemalja jugoistočne Europe. Publikaciju objavljuje Institut ekonomskih nauka, Beograd u suradnji sa partnerskim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, među kojima je i IRMO, Zagreb.

Tekst publikacije je dostupan u otvorenom pristupu na poveznici:

https://www.library.ien.bg.ac.rs/index.php/see6

Share:
Skip to content