Pozivamo Vas na tribinu “Ekonomski razvoj Hrvatske pod utjecajem EU politika: naučene lekcije i otvorena pitanja” koja će se održati 29. listopada 2024. s početkom u 09:30 sati na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Cvite Fiskovića 5, Split.

Od stupanja u članstvo Europske unije 2013. godine, Republika Hrvatska suočava se s brojnim novim razvojnim izazovima, ali i prilikama za brži i kvalitetniji gospodarski rast. Među važnim prilikama ističu se programi i instrumenti Europske unije kojima se osigurava financijska podrška za provedbu ulaganja te bolje funkcioniranje javnih politika. O tome je  Institut za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba (IRMO) nedavno objavio knjigu „Europska integracija u doba krize: ekonomske, političke i društvene lekcije iz Hrvatske“ u kojoj se analizira utjecaj politika Europske unije na razvoj u našoj zemlji kao i dinamika postpristupne europeizacije.

Skup ima za cilj potaknuti raspravu o ekonomskom razvoju Hrvatske u kontekstu članstva u EU te predstaviti dio rezultata istraživanja objavljenih u spomenutoj knjizi. U okviru panela govorit će se o izazovima pretvaranja financijskih koristi od članstva u Europskoj uniji u dugoročne konkurentske prednosti za domaće gospodarstvo. Također će se razmotriti međusobni odnosi i obilježja različitih instrumenata Europske unije te otvorena pitanja vezano uz pregovore oko novog proračuna Europske unije nakon 2027. godine i moguće posljedice za Hrvatsku.

Ovo je treća tribina u sklopu serije skupova „Zajedno za bolju EU – razgovarajmo“ koju organiziraju Europski dokumentacijski centar Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Europski dokumentacijski centar Pravnog fakulteta u Zagrebu i Europski dokumentacijski centar Ekonomskog fakulteta u Splitu. Tribine su organizirane uz financijsku potporu Europske komisije.

Predviđeni jezik skupa je hrvatski.

Molimo da Vaš dolazak potvrdite na ovoj poveznici.

PROGRAM

Share:
Skip to content