Pristupanje Republike Hrvatske Euro-zoni i Schengenskom području – potencijalni učinak na zemlje u Jugoistočnoj Europi

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Austrije i Obrambenom akademijom, kao i PfP Konzorcijem obrambenih akademija i instituta za sigurnosne studije, organizirao je 45. radionicu Radne skupine ‘Regionalna stabilnost Jugoistočne Europe’. Radionica pod naslovom ‘Pristupanje Republike Hrvatske Euro-zoni i Schengenskom području – potencijalni učinak na zemlje u Jugoistočnoj Europi’ organizirana je u Splitu  od 14. – 17. rujna 2023. godine. Konferencija je okupila  predstavnike akademskog i medijskog sektora, kao i organizacija civilnog društva te državne administracije kako iz država članica EU tako i država kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za EU članstvo iz Jugoistočne Europe.

Tijekom proteklih dvadeset godina, RH je stekla značajno iskustvo u raznim aspektima demokratske tranzicije i procesa EU integriranja. To može biti iznimno korisno za njezino vanjsko-političko kalibriranje u regionalnom i širem europskom kontekstu, ali i za transformacijske procese u zemljama Jugoistočne Europe. Iz tog razloga, radionica se usredotočila na potencijalni utjecaj hrvatskog finaliziranja EU integracijskog procesa (Euro-zona i Schengensko područje) na zemlje u Jugoistočnoj Europi, aktivnosti koje može poduzeti kako bi unaprijedila spomenuti proces u tim zemljama, suvremene izazove za Euro-zonu i Schengensko područje, kao i specifične prepreke koje zemlje Jugoistočne Europe trebaju nadvladati kako bi osigurale održivi transformacijski proces u nadolazećem periodu.

Key-note izlaganje održala je Državna tajnica za Europu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, gđa. Andreja Metelko-Zgombić.

PROGRAM RADIONICE

RADIONICA
Share:
Skip to content