U organizaciji Hrvatskog pagvaškog društva, ogranka Pugwash Conferences on Science and World Affairs (https://pugwash.org/) i Svjetske akademije umjetnosti i znanosti (www.worldacademy.org) održana je dvodnevna konferencija naziva „Security, Science and Peace Conference“, koja se, zbog epidemioloških mjera, održala u hibridnom obliku. Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i u okviru platforme Konferencija o budućnosti Europe.

U dva dana obrađeno je šest tema o sigurnosti, znanosti i miru, a uvodno su se skupu obratili akademik Ivo Šlaus, član Međunarodnog savjeta Pugwasha, Paolo Cotta Ramusino, glavni tajnik Pugwash Conferences on Science and World Affairs, Götz Neuneck iz EuroPugwasha i Zvonimir Šikić, predsjednik Hrvatskog pagvaškog društva. Konferenciju je moderirala Ana Jerković, potpredsjednica Hrvatskog pagvaškog društva.

Prvi panel bavio se temom „Kako Hrvatska može doprinijeti sigurnosnim i mirovnim politikama Europske unije“, a o temi su govorili bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, bivša ministrica vanjski i europskih poslova Vesna Pusić, bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji Božo Kovačević i viši stručni suradnik IRMO-a Krševan Antun Dujmović.

Slijedila je tema „Znanost i sigurnost“ u kojoj su panelisti bili Götz Neuneck iz EuroPugwasha, Krunoslav Pisk, direktor IUC-a, Nikola Protrka iz MUP-a i Toni Prug sa Sveučilišta u Rijeci. Treća tema „Nuklearno razoružanje i globalna sigurnost“ obrađena je u formi okruglog stola na kojem su sudjelovali Paolo Cotta Ramusino, glavni tajnik Pugwasha, veleposlanica Japana Misako Kaji, veleposlanik Kazahstana Tolezhan Barlybayev, veleposlanik Nizozemske Henk Voskamp i veleposlanica Švicarske Emilija Georgieva.

Drugi dan konferencije započeo je temom o ulozi Pokreta nesvrstanih danas, o čemu su govorili bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, veleposlanik Azerbajdžana Fakhraddin Gurbanov, diplomat Budimir Lončar i znanstvenik Asim Kurjak. Slijedio je panel o novim tehnologijama, a koje su predstavili Jürgen Altmann sa Sveučilišta u Dortmundu, Frano Barbir sa FESB-a, Haris Boko, direktor EUBusinees i Bojan Pečnik, direktor Hipersfere. Konferencija je zaključena panelom „Hrvatska i svemir“ u kojem su svoje viđenje ove teme prezentirali Tome Antičić s IRB-a, Marina Skender s FERIT-a, Slobodan Bosanac, direktor Jadranske aero-svemirske organizacije i Mirta Medanić iz Amphinicy Technologies.

Share:
Skip to content