Institut za razvoj i međunarodne odnose, u suradnji s Uredom Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu, organizirao je konferenciju pod naslovom ‘Budućnost Europe: uloga EU u svijetu – Jugoistočna Europa: različite vizije, različiti interesi’ u četvrtak, 22 travnja 2021. godine. Konferencija je organizirana na hibridan način, što znači da je samo ograničeni broj sudionika bio prisutan (Hotel Dubrovnik, Zagreb), dok su svi ostali sudjelovali elektronski, zbog ograničenja izazvanih pandemijom COVID-19.

Konferencija predstavlja nastavak potpore IRMO i HSSt integriranju zemalja Zapadnog Balkana u EU, osobito ulozi think tankova iz regije u tome procesu. Prije godinu dana, u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, IRMO i HSSt pokrenule su ovu inicijativu što je rezultiralo sastavljanjem rezolucije u znak potpore nastavku procesa integriranja  u EU za zemlje Zapadnog Balkana i njezinim potpisivanjem od strane svih predstavnika think tankova iz regije. Deklaracija je predstavljena na konferenciji u Zagrebu i predana hrvatskom zastupniku u Europskom parlamentu, kako bi glavne poruke iz dokumenta doprle do europskih institucija. Konferencija u travnu 2021. godine organizirana je kako bi se analizirao razvoj u ovom području u posljednjih 12 mjeseci i ponudile primjenjive preporuke za nadolazeći period.

Rasprava je okupila predstavnike međunarodnih organizacija, akademske zajednice, civilnog društva i diplomatske zajednice. Bogata i interaktivna debata bila je usredotočena na ulogu različitih aktera u geostrateškom okruženju regije i način na koji ona utječe na trenutnu dinamiku procesa pridruživanja EU.

Share:
Skip to content