Šipan: Hotel Šipan, Šipanska luka 160

Utorak, 28. lipnja, 2016. u 10:00

U Hotelu Šipan, 28. lipnja, 2016. u sklopu ljetne škole „Globalni politički i sigurnosni izazovi –  glavni akteri međunarodnih odnosa“ (u organizaciji Hanns-Seidel-Stiftunga, Centra za međunarodne studije i Atlantskog vijeća) održat će se drugi okrugli stol, pod nazivom “Relations Between the Leading Actors of International Relations”. Predstavnici akademske zajednice, državne uprave, nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, diplomatske zajednice i medija raspravljat će o generalnim međunarodnim odnosima glavnih globalnih aktera, sa akcentom na budućim trendovima i izazovima u transatlantskim odnosima.

Današnju globalnu političku mapu karakteriziraju aktivnosti glavnih globalnih aktera – EU, USA, Rusije, Kine i Indije. Unatoč činjenici da USA i dalje predstavlja glavnu globalnu silu, uspon i zaokret u ruskoj vanjskoj politici je narušio dosadašnju unipolarnu “harmoniju”. Sigurnosne prijetnje i migracije su vratile globalni geostrateški fokus na EU, koja je dodatno opterečena i svojim unutarnjim krizama. Dok dinamika suvremenih međunarodnih odnosa ima izravan utjecaj na prirodu transatlantskog partnerstva, ukazujući na sve poteškoće i slabosti, suradnja u narednom periodu nema alternative.

Institut za razvoj i međunarodne odnose i Ured Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu, provode projekt Global Political / Security Relations and Issues”. U okviru projekta IRMO će organizirat tri okrugla stola na kojima će se raspravljati o specifičnim temama vezanim za aktualne globalne, političke i sigurnosne izazove. Cilj je okruglih stolova doprinijeti raspravi o ovim aktualnim temama u akademskoj i široj zajednici.

Share:
Skip to content