Zagreb, Hotel Dubrovnik – konferencijska dvorana “Ban Jelačić”

Utorak, 17. lipnja 2014. od 10 do 13h

Institut za razvoj i međunarodne odnose i Friedrich-Ebert Stiftung pozivaju Vas na okrugli stol: Bosna i Hercegovina: put izlaska iz krize.

Bosna i Hercegovina (BiH), koja je važan hrvatski susjed, u stanju je produžene unutarnje krize. Široko je prihvaćena percepcija države BiH kao nefunkcionalne, te postoji jasna svijet o nužnosti poduzimanja reformi. Međutim, pitanje je u kojem će smjeru reforme ići? Dodatno, tko će ih provoditi? Može li Bosna i Hercegovina postati stabilna, funkcionalna, demokratska i relativno prosperitetna zemlja? Je li to ono što njeni građani žele i bi li podržali ovu viziju zemlje? Jesu li građanski nemiri kojima smo svjedočili u veljači ove godine samo sporadičan i kratkotrajan izljev nezadovoljstva s malim izgledima da promijene političku zbilju Bosne i Hercegovine? Jesu li oni samo demonstracija nagomilanih frustracija ili već možda i prva najava vala dubokih promjena kojima ćemo svjedočiti u (bliskoj) budućnosti? Kako je hrvatska granica s Bosnom i Hercegovinom dugačka gotovo 1000 km, a Hrvati čine jedan od njena tri konstitutivna naroda, te s obzirom na činjenicu da je Hrvatska su-potpisnica dva sporazuma kojima je uređena današnja BiH, Hrvatska prati procese u susjednoj zemlji s posebnim interesom.

Ovaj poludnevni okrugli stol pokušat će dati odgovor na ova pitanja, te otvoriti nova. S obzirom da sudionici dolaze iz civilnog sektora, znanosti, političkih stranaka, diplomatskih predstavništava i medija, očekujemo zanimljivu raspravu. Gosti iz Bosne i Hercegovine imat će priliku podijeliti neposredna iskustva i poglede koje u Hrvatskoj ne susrećemo tako često.

Molimo da svoj dolazak potvrdite na: 01/48 079 70 ili na tijana.defar@fes.hr do 13.06.2014.

Osigurano je simultano prevođenje s hrvatskog na engleski i s engleskog na hrvatski.

Share:
Skip to content