U petak 25. ožujka 2022. godine, s početkom u 09.00 sati, Hanns-Seidel-Stiftung IRMO organiziraju okrugli stol s temom “Europski zeleni plan: Institucionalni i ekonomski izazovi za EU u izazovnom strateškom okruženju”.

Europski zeleni plan (EZP) sveobuhvatna je strategija Europske komisije koja zahvaća brojne politike te zahtijeva izmjene i nadopune niza europskih zakona s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, razdvajanja rasta od eksploatacije resursa uz poticanje zelene tranzicije. No, Europa kao klimatski neutralni kontinent ovisi o brojnim unutarnjim i vanjskim faktorima. Ovaj ambiciozni plan zahtijeva snažne institucionalne i ekonomske kapacitete te političku volju za provedbu sveobuhvatnih reformi na europskoj i nacionalnim razinama. Međutim, zeleni plan je postao i neodvojiv dio europske vanjske politike, a njegov uspjeh ovisi o partnerstvu s različitim dionicima diljem svijeta.

  • Koje su perspektive za Europski zeleni plan?
  • Koje su potencijalne poteškoće?
  • Tko su glavni partneri i glavni izazovi za tako ambiciozan i važan plan?
  • Kako će Zeleni plan utjecati na geopolitičke partnere EU u svijetu?
  • Koje su jake, a koje slabe karike u političkom i institucionalnom okviru važnom za provedbu Europskog zelenog plana?
  • Što Zeleni plan znači za Hrvatsku i kako ga provesti?

U interaktivnom okruglom stolu s renomiranim stručnjacima otvarat će se važna pitanja vezana uz institucionalni i ekonomski aspekt Europskog zelenog plana u izazovnom strateškom okruženju i potencijalnim implikacijama za Hrvatsku.

POVEZNICA:

PRIJAVA I PROGRAM

Share:
Skip to content