Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) iz Zagreba  i Zaklade Robert Schuman iz Pariza organiziraju okrugli stol „Gospodarski oporavak i politička kohezija za budućnost EU-a„. Okrugli stol će se održati u petak, 12. studenog 2021. godine u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb.

Cilj je ovog skupa potaknuti debatu koja će doprinijeti definiraju europske vizije i obogatiti političke rasprave tijekom francuskog predsjedanja Vijećem EU-a i Konferencije o budućnosti Europe.

Prva polovica 2022. trebala bi pružiti priliku za analizu rezultata mjera uvedenih na europskoj razini kao odgovor na krizu povezanu s pandemijom Covid-19. Zajednički napori za provedbu europskog plana oporavka bili su bez presedana te su zaštitili i podržali gospodarstva država članica. Međutim, nijedna ekonomska mjera ne može trenutno stvoriti političku koheziju. U kontekstu nadolazećeg francuskog predsjedanja Vijećem EU-a i Konferencije o budućnosti Europe, postavlja se niz važnih pitanja kao što su:  kako Unija može iskoristiti gospodarski oporavak kao sredstvo za jačanje osjećaja pripadnosti EU, kako Unija može povećati svoj demokratski legitimitet i osigurati potporu građana te kakvi su hrvatski i francuski stavovi o gospodarskom oporavku Unije i europskom identitetu? Na ova i druga pitanja odgovore će dati stručnjaci iz Francuske i Hrvatske.

Okrugli stol možete pratiti uživo ili on-line.

Molimo da Vaše sudjelovanje najavite registracijom putem sljedećeg linka najkasnije do utorka 9. studenog.

POVEZNICA:

Program

Share:
Skip to content