Organizacija Central Europe Energy Partners (CEEP), u suradnji sa Glavnom upravom za energetiku Europske komisije, organizira peto izdanje Srednjoeuropskog dana energije (Central European Dayof Energy – CEDE). Ovogodišnje izdanje održava se 2. prosinca u digitalnom formatu uslijed restrikcija uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Ove godine Srednjoeuropski dan energije posvećen je razvoju offshore energije vjetra u zemljama srednje i istočne Europe, na Baltiku, Crnom moru i Jadranu. Offshore energija vjetra sve više postaje pokretač razvoja obnovljivih izvora energije u Europi i svijetu, iako je i dalje skuplja od onshore energije vjetra, te je stoga ključna za postizanje klimatskih i energetskih ciljeve Europske unije.

Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) je kao partnerska organizacija sudjelovao u pripremama Srednjoeuropskog dana energije, te želi promicati ovu važnu konferenciju u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Tijekom konferencije bit će prezentirana i analiza mogućnosti razvoja offshore energije vjetra u regiji, u kojoj su sudjelovale partnerske organizacije uključujući i IRMO.

CEDE nastoji konsolidirati regionalnu energetsku platformu koja odražava regionalnu perspektivu o razvoju Europske energetske politike i ističe postignuća i izazove sa kojim se suočavaju regionalni dionici u procesu implementacije.

Srednjoeuropski dan energije okuplja sudionike iz europskih institucija, državne uprave, energetskih kompanija, akademske zajednice te stručnjake za energetiku ipredstavnike medija, a služi kao forum za razmjenu iskustava između sudionika, te za konsolidiranje regionalne energetske platforme.

POVEZNICA:

Više o događaju: https://www.ceep.be/cede-2020/

Share:
Skip to content