Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu

15. ožujka 2010.

Polaznici programa Marshall Memorial Fellowship iz Sjedinjenih Američkih Država boravili su ponedjeljak 15. ožujka, u sklopu studijskog posjeta Republici Hrvatskoj, na Institutu za međunarodne odnose (IMO) u Zagrebu gdje su se u otvorenoj diskusiji sa djelatnicima Instituta imali prilike upoznati sa trenutnom političkom i gospodarskom situacijom u zemlji te procesom pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Dr. sc. Mladen Staničić, voditelj Odjela za političke i gospodarske odnose na IMO-u, je gostima iz SAD-a predstavio trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, te istaknuo visok udio javne potrošnje u bruto društvenom proizvodu (BDP), strukturne gospodarske probleme, među kojima se ističe privatizacija hrvatskih brodogradilišta, neučinkovitu javnu upravu, te i dalje široko raširenu korupciju i klijentelizam, kao ključne prepreke za daljnji razvitak hrvatskog gospodarstva. Američki gosti interesirali su se o pojedinostima vezanim uz gospodarsku krizu te mogućnostima brzog hrvatskog ulaska u euro zonu nakon pridruživanja Europskoj uniji. Stručnjak za sigurnosna pitanja i suradnju u jugoistočnoj Europi, dr. sc. Sandro Knezović, predočio je američkoj delegaciji sigurnosna pitanja koja i dalje pritišću ovu regiju, pri čemu su istaknuti široko prisutna korupcija i organizirani kriminal, nestabilna politička situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini, diplomatske tenzije između Kosova i Srbije, te još uvijek prisutne posljedice ratova iz devedesetih. Dr. sc. Knezović je istaknuo pridruživanje euro-atlantskim kao najbolji put za stvaranje trajne stabilnosti u regiji.
Voditeljica Odjela za europske integracije dr. sc. Višnja Samardžija, predočila je hrvatski put u Europsku uniju, stanje pretpristupnih pregovora između EU i Hrvatske, te probleme s kojima se Hrvatska mora suočiti prije ulaska u Uniju.
Dr. sc. Samardžija je ukazala na nužnost smanjivanja državnih potpora, nekonkurentnost hrvatske ekonomije, probleme u pravosuđu, nedovoljnu iskorištenost europskih fondova te nedovoljnu informiranost građana o procesu pristupanja, kao neke od problema s kojima se suočava Hrvatska na putu u EU. Goste iz SAD-a zanimale su pojedinosti vezane uz gospodarsku krizu te mogućnosti brzog hrvatskog ulaska u euro zonu nakon pridruživanja Europskoj uniji.

Share:
Skip to content