Četvrtak 30. ožujka 2023., 17 sati, Hrvatski državni arhiv (HDA), Marulićev trg 21, Zagreb

Četvrtak. 23. ožujka u 17.30, Francuski institut, Preradovićeva 5

Nedavno objavljena monografija „La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti“, autora dr. sc. Damira Demonje, jedinstvena je zbirka 18 tekstova , podijeljena u tri cjeline, koja se bavi arhitekturom Pariza, njegovim zanimljivim muzejima i kulturno-turističkim atrakcijama grada.

U predavanju će se, u formi razgovora, povijesti umjetnosti i povijesti arhitekture predstavit će se manje poznate, ali isto tako važne kulturne, povijesne i turističke znamenitosti Pariza, koje su, također, važna urbanistička i/ili kulturološka sastavnica ovoga grada. Obrađena i predstavljena mjesta u Parizu, koja su izvan puteva koje je trasirala većina turističkih vodiča, prepoznata su kao destinacije kulturnog turizma i njegovih podoblika – arhiturizma i muzejskog turizma te su poziv budućim putnicima za posjetu tim nadahnjujućim postajama u „gradu svjetlosti“.

Namjera je predstavljanja ove knjige da se omogući bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, da se privuku sudionici da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. Također, predstavljanjem ove knjige želi se potaknuti dodatno znanstveno i kulturološko zanimanje za francusku kulturu u Hrvatskoj, popularizirati francuske kulturne vrijednosti i proširiti francusko-hrvatske odnose iz područja kulture i znanosti.

Sudionici: autor, dr. sc. Damir Demonja, znanstveni savjetnik u trajnom izboru, Institut za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, Zagreb

Moderatorica u Francuskon institutu: Maja Peterlić, dipl. povjesničarka umjetnosti i traduktologinja, urednica i novinarka na Trećem programu Hrvatskog radija, književna prevoditeljica, promotorica frankofonije u Hrvatskoj

Moderatorica u HDA-u: Petra Somek, prof., urednica knjige,Izdavačka kuća „Meridijani“ Samobor

Share:
Skip to content