U zagrebačkom kinu Europa, u srijedu 28. svibnja 2014., održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen projekt „Filmski festivali kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp/Europa izbliza“. Projekt se realizira uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012, a provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.

Na konferenciji su sudjelovali ravnateljica Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO dr. sc. Sanja Tišma, predsjednica Medijske tvornice Valerija Đurđević i koordinatorica projekta Karolina Horvatinčić. «Zbog dugogodišnjeg iskustva bavljenja projektima u IRMO-u, svjesni smo da dobrih ideja ima mnogo.  Ovim projektom želimo potaknuti na prijavljivanje dobrih ideja za dobivanje bespovratnih sredstava i želimo  educirati potencijalne prijavitelje za kvalitetno pisanje prijave jer bez kvalitetno opisanog projekta, mnoge dobre ideje ne nađu put do realizacije“, rekla je ravnateljica Instituta dr. Sanja Tišma. Valerija Đurđević istaknula je da Medijska tvornica ima iskustva s projektima koji u filmskoj formi prenose poruke pa su i u projektu ClosEUp aktivnosti Tvornice vezane upravo uz filmove.

Cilj projekta ClosEUp/Europa izbliza je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU-a te zainteresirati javnost za prijavljivanje i provedbu projekata. Tako će tijekom pet filmskih festivala biti predstavljeno 20 kratkih filmova o projektima koji su financirani iz fondova EU-a, u kojima će prijavitelji ispričati svoja iskustva. “Odabrali smo dvadeset vrlo uspješnih projekata, a istovremeno i vrlo različitih projekata, od pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva i dubrovačkog nakita, preko saniranja odlagališta, pročišćivača voda i kvalitetnijeg prijevoza, do obrazovanja, zapošljavanja i očuvanja prirodne i kulturne baštine”, rekla je koordinatorica Karolina Horvatinčić.

Jednodnevni filmski festivali održavat će se na otvorenom u pet županija, u razmaku od pet tjedana prema sljedećem planu:

  • Slavonski Brod, 16. kolovoza
  • Split, 23. kolovoza
  • Dubrovnik, 30. kolovoza
  • Krapina, 6. rujna i
  • Zagreb, 13. rujna 2014.

Uz festivale će se organizirati i radionice o projektima za poduzetnike i srednjoškolce. Projekt traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn.

Share:
Skip to content