Veleposlanstvo Republike Azerbajdžan u Hrvatskoj organiziralo je 27. veljače 2024. godine u hotelu Westin u Zagrebu konferenciju pod nazivom „Genocid u Hodžaliju: Odgovornost za zločine genocida i mjere za njihovo sprječavanje“.

Predstavnik IRMO-a Krševan Antun Dujmović moderirao je ovu konferenciju koja je obilježila tragediju koja se dogodila 26. veljače 1992. godine tijekom Prvog karabaškog rata između Azerbajdžana i Armenije (1988.-1994.).

Na samom početku konferencije sudionicima se obratio Anar Imanov, veleposlanik Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj, a nakon njega su panelisti iznosili argumente za i protiv kvalifikacije ovog brutalnog masakra kao genocida iz perspektive međunarodnog kaznenog prava.

Tijekom konferencije izlaganja su održali sljedeći panelisti: prof. Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske, prof. Aleksandar Maršavelski, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. Snježana Vasiljević, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. Mihael Mišo Mudrić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, prof. Maja Munivrana, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te mr. sc. Krševan Antun Dujmović, viši stručni suradnik, Odjel za europske integracije, Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Share:
Skip to content