U suradnji s Transeuropskom asocijacijom za proučavanje politika (TEPSA) iz Bruxellesa, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) organizira online radionicu o diferenciranoj integraciji u sklopu Europske unije. Radionica je namijenjena dionicima lokalne i regionalne razine vlasti u Hrvatskoj, kao i široj zainteresiranoj javnosti.

Diferencirana integracija postaje sve poznatiji obrazac u sklopu europskog integracijskog procesa. Kako je EU postajala veća i sve više heterogena dopuštanje nekim članicama da se dublje integriraju, dok druge ostaju po strani, omogućilo je nesmetani nastavak političkog i ekonomskog integriranja starog kontinenta.

Diferencirana integracija ima prednosti i nedostatke. Ona može potaknuti pravedniju suradnju između država članica s obzirom na društveno-kulturne i ekonomske razlike. Međutim, tako se mogu generirati i određene napetosti. Snažno integrirane države članice mogu smatrati da ostale sudjeluju samo u onim aspektima koji im odgovaraju čime krše načelo pravednosti. Osim toga, diferencirana integracija mogla bi rezultirati uspostavljanjem trajnijih podjela između jezgre i periferije EU.

Na online radionici TEPSA istraživači predstavit će glavne rezultate svojih projekata koji su se bavili problemom diferencirane integracije, a tijekom moderirane rasprave bit će dotaknuta pitanja:

  • Razumijevanje diferencirane integracije
  • Utjecaj diferencirane integracije na regije
  • Poželjnost diferenciranih scenarija integracijskog procesa (koristi i rizici)
  • Utjecaj diferencirane integracije

Online radionica održat će se u srijedu 1. lipnja od 10.00 do 12.00 sati na engleskom jeziku.

POVEZNICE:

Share:
Skip to content