Knjiga La joie de Paris: Radost Pariza – Riznica umjetnosti, autora dr. sc. Damira Demonje, objavljena je u izdanju Izdavačke kuće Meridijani i Instituta za razvoj i međunarodne odnose, IRMO, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ona, za sada, predstavlja prvi i jedini monografski rad o Parizu na hrvatskom jeziku, pružajući jedinstvenu priliku svim zaljubljenicima Pariza, Francuske i joie de vivrea uvid u odabrane primjere pariške arhitekture, muzeja i kulturno-turističkih atrakcija od međunarodno prepoznatog autora.

Ova monografija o Parizu jedinstvena je zbirka tekstova, ukupno njih 18, podijeljena u tri cjeline. Prva se bavi arhitekturom Pariza, druga njegovim zanimljivim muzejima, a u trećoj autor obrađuje kulturno-turističke atrakcije grada. Tekstovi su pisani objektivno i profesionalno, čime autor daje doprinos struci, zanimljivi su svim dobnim skupinama i prožeti naslovnom idejom radosti, čime joie de vivre, u ovom slučaju joie de Paris, dobiva novu perspektivu. Autor je, na kraju knjige, dao pregled odabrane literature koju je upotrijebio pri pisanju, a koja nudi najnoviji pogled na obrađene teme i može poslužiti za produbljivanje spoznaja o francuskoj metropoli.

Doprinos ove monografije hrvatskoj kulturi dvojak je. S jedne strane omogućit će bolje razumijevanje Pariza kao središta svjetske kulture, a s druge sigurno će privući čitatelje da ga posjete, ne samo općepoznata pariška mjesta već i ona manje poznata, ali isto tako atraktivna i zanimljiva. S tom namjerom svaki tekst opremljen je korisnim informacijama gdje je uz adrese i kontakte moguće pronaći praktične podatke: o cijenama ulaznica, radnom vremenu muzeja i ustanova, kako stići do njih, koji javni prijevoz izabrati i drugo. Svaki tekst opremljen je brojnim fotografskim prilozima koji su, većim dijelom, autorovi, dok su ostali drugih hrvatskih autora i dostupnih izvora.

Knjigu su recenzirali ugledni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva, davši dodanu vrijednost ovom jedinstvenom djelu.

Share:
Skip to content