Novi broj publikacije SEE-6 Economic Outlook (vol. 8, br. 2, prosinac 2022.) donosi pregled kretanja hrvatskog gospodarstva u 2022. godini i srednjoročne prognoze gospodarskog rasta za  razdoblje 2023.-2025. Autorica ovog poglavlja publikacije jest dr. sc. Nevenka Čučković iz IRMO-a.

Iako je nakon ljeta gospodarski rast u Hrvatskoj značajno usporio, nisu se ostvarila pesimistična proljetna očekivanja većine analitičara o skromnom ovogodišnjem rastu zbog negativnih posljedica rata u Ukrajini. Dapače, hrvatsko gospodarstvo je pokazalo značajnu razinu otpornosti na vanjske šokove uzrokovane enormnim porastom cijena na svjetskom tržištu energenata i hrane, koje su posljedično rezultirale visokim stopama inflacije. Zbog toga je većina domaćih i međunarodnih projekcija rasta za 2022. godinu značajno povećana. Izgledi za nastavak rasta u razdoblju od 2023.-2025. također nisu pesimistični. Iako će se realizirati skromnije stope rasta od prethodno očekivanih osobito u 2023. godini, Vlada RH i međunarodne organizacije ne predviđaju potonuće u recesiju. Snažniji oporavak gospodarstva od posljedica rata u Ukrajini se očekuje u razdoblju 2024.-2025., no on značajno ovisi o uspjehu u obuzdavanju inflacije, te okončanju ratnog sukoba.

SEE-6 Economic Outlook  je polugodišnja publikacija na engleskom jeziku članica udruženja SEEA koja donosi pregled najnovijih gospodarskih kretanja, te kratkoročne i srednjoročne makroekonomske prognoze za šest zemalja jugoistočne Europe. Publikaciju objavljuje Institut ekonomskih nauka, Beograd u suradnji sa partnerskim institucijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, među kojima je i IRMO, Zagreb.

Tekst publikacije je dostupan u otvorenom pristupu na poveznici: https://www.library.ien.bg.ac.rs/index.php/see6

Share:
Skip to content