Krajem rujna 2022. godine u izdanju Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske objavljena je publikacija „Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj“. Publikacija je rezultat inicijative Ministarstva kulture i medija RH da se izradi novi pregled kulturne politike u Hrvatskoj s ciljem provedbe cjelovite analize stanja dvadeset godina nakon objave „Nacionalnog izvještaja o kulturnoj politici“. Ova nova analiza poslužit će kao podloga za osmišljavanje smjernica kulturne politike za sljedeće desetogodišnje razdoblje.

Publikacija je okupila brojne stručnjake, od praktičara do istraživača i znanstvenika, iz raznih umjetničkih područja kao i onih koji se bave specifičnim temama kulturne politike. Predstojnica Odjela za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO), dr. sc. Aleksandra Uzelac, jedna je od urednica publikacije, uz dr. sc. Romanu Matanovac Vučković, izvanrednu profesoricu na Pravnom fakultetu, Muzičkoj akademiji i Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, i dr. sc. Deu Vidović, upraviteljicu Zaklade Kultura Nova. Tekstove je izradilo 38 autora/autorica među kojima su na šest poglavlja sudjelovale i znanstvenice iz Odjela za kulturu i komunikacije (IRMO). Dr. sc. Aleksandra Uzelac, u doautorstvu s do-urednicama ove publikacije, napisala je uvodno poglavlje ‘Kulturne politike na putu prema održivosti’, te u doautorstvu s Barbarom Lovrinić Higgins poglavlje ‘Digitalna transformacija kulturnog sektora’.  Dr. sc. Jaka Primorac napisala je poglavlja ‘Kulturne i kreativne industrije’ i ‘Uvjeti rada u kulturi, politike zapošljavanja za kulturni sektor’, dok je dr. sc. Ana Žuvela autorica poglavlja ‘Organizacija i upravljanje’ i onoga ‘Kulturna raznolikost i politike uključivanja’ u doautorstvu s dr. sc. Deom Vidović iz Zaklade Kultura Nova.

Publikacija je podijeljena u šest sekcija: Uvod, Instrumenti kulturne politike, Područja kulturne politike, Sudjelovanje u kulturi, Transverzalni aspekti kulturnih politika i Aktualne teme kulturnog razvoja i kulturne politike.

Većina tekstova dovršena je prije ili tijekom 2020. godine obilježene pandemijom. Premda je dokumentirano stanje prije krize i potresa, prema riječima ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek „ova publikacija identificira mehanizme i trendove te daje prijedloge za daljnji razvoj kulturnih politika u različitim kulturno-umjetničkim područjima koji će se temeljiti na suradnji, međusobnom razumijevanju, povjerenju svih uključenih u kulturni sektor i njihovom sudjelovanju u procesima donošenja odluka“.

Publikacija je dostupna u digitalnom obliku na stranicama Ministarstva kulture i medija RH na poveznici.

Slike: Ministarstva kulture i medija RH

predstavljanje knjige
Share:
Skip to content