Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i najveći think-tank u Republici Azerbajdžanu SAM (Center for Strategic Studies under the President of the Republic of Azerbaijan) potpisali su u četvrtak 10. travnja u Zagrebu Sporazum o suradnji.
Ovaj Sporazum potpisan je u sklopu konferencije održane na Institutu za razvoj i međunarodne odnose pod nazivom ”Odnosi Azerbajdžana i  Hrvatske: od izazova do budućih perspektiva”’.
Sporazum je u ime IRMO-a potpisala ravnateljica dr.sc. Sanja Tišma, a u ime SAM-a zamjenica ravnatelja dr.sc. Gulshan Pashayeva. Prigodom potpisivanja Sporazuma istaknuto je kako će on biti temelj za intenziviranje suradnje na području znanstveno-istraživačkih i razvojnih projekata te kako će on doprinijeti daljnjem produbljivanju veza između Azerbajdžana i Hrvatske.
Tijekom konferencije održane su i dva panela pod nazivom ”Sigurnosna pitanja na Balkanu i Kavkazu” te ”Azerbajdžan i Hrvatska: Perspektive energetske suradnje”. U prvom panelu izlaganja su održali zamjenica ravnatelja SAM-a dr. sc Gulshan Pashayeva, dr. sc. Kamal Makili-Aliyev, znanstveni novak na SAM-u, prof. dr. sc. Lidija Čehulić-Vukadinović, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Denis Avdagić, direktor Organizacije za promociju sjeverno-atlantskih integracija. Predstavnici azerbajdžasnske delegacije predstavili su sigurnosne izazove regiji Kavkaza, naročito u pogledu situacije u azerbajdžasnske regije Nagorno-Karabah, dok su izlagači iz Hrvatske predstavili sigurnosnu situaciju u državama zapadnog Balkana te njihov napredak u približavanju Euro-atlantskim integracijama.

U sklopu drugog panela prezentacije su održali Gulmira Rzayeva, znasntvnik novak na SAM-u, dr.sc. Ana-Maria Boromisa, viši znanstveni suradnik na IRMO-u, te mr. sc. Krševan Antun Dujmović, viši stručni suradnik, IRMO. Tom prilikom istaknuto je kako izgradnja plinovoda iz Azerbajdžana, odnosno Kaspijskog jezera, preko Turske i Grčke i do Albanije i Italije (Transjadranski plinovod) predstavlja veliku mogućnost za energetsku sigurnost Hrvatske koje bis se na ovaj plinovod trebala priključiti Jadransko-jonskim plinovodom.

Share:
Skip to content