Konzorcij projekta SoPHIA– Social Platform for Holistic Heritage Impact assessment, čiji je cilju razviti model holističke procjene utjecaja intervencija na kulturnu baštinu te odgovarajuće indikatore i standarde, a u kojem je IRMO jedan od partnera, ostvarilo je suradnju s partnerima na dva srodna aktualna europska projekta: REACH (studeni 2017. – prosinac 2020.) i ForHeritage (ožujak 2020. – veljača 2022.)

Kao i SoPHIA, projekt REACH– Re-designing Access to Cultural Heritage for a wider participation in preservation, (re-)use and management of European culture financira se iz programa EU,Horizon 2020, a koordinira ga Sveučilište Coventry u Velikoj Britaniji. Projekt REACH ističe važnost kulture i kulturne baštine te potiče na kreativnost i inovacije s ciljem osnaživanja građana koji se suočavaju s velikim i brzim promjenama u Europi i šire. SoPHIA i REACH obvezuju se na suradnju u komunikaciji i diseminaciji rezultata.

ForHeritage – Excellence in heritage management in central Europe je projekt u kojem uz osam partnera iz četiri zemlje (Hrvatska, Italija, Poljska i Slovenija), IRMO također sudjeluje kao partner uz grad Rijeku. ForHeritage koristi znanje iz prethodnih projekata Interreg i Horizon2020, koji su testirali integrirane pristupe za učinkovito upravljanje kulturnom baštinom, istraživali o participativnom upravljanju, financijskim instrumentima, pristupima javno-privatnog partnerstva, izgradnji kapaciteta, prenosivosti iskustava te procjeni utjecaja. Koordinatori projekta SoPHIA su na webinaru održanom 14. listopada 2020. doprinijeli zajedničkoj diskusiji oko pristupa procjeni utjecaja kulturne baštine.

Sve novosti na projektu SoPHIA dostupne su na web stranici projekta i suradničkoj platformi: https://sophiaplatform.eu/en

Share:
Skip to content