Tribina pod nazivom „Kako dalje nakon europskih izbora” održana je u petak 24. svibnja 2024. u Kući Europe u Zagrebu, u organizaciji Europskog dokumentacijskog centra i Odjela za europske integracije Instituta za razvoj i međunarodne odnose (IRMO).

Sudionici ove tribine koju je moderirala Ivanka Zorić, novinarka HRT-a, bili su: Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova RH; prof.dr.sc. Zdravko Petak, redoviti profesor u trajnom zvanju, Fakultet političkih znanosti; dr.sc. Hrvoje Butković, znanstveni savjetnik u IRMO-u ; Željko Trkanjec, kolumnist Jutarnjeg lista, Hanza Media i Maja Ljubić Kutnjak, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Tijekom tribine sudionici su razmatrali uspješnost i postignuća Europske unije u proteklom petogodišnjem razdoblju, s posebnim naglaskom na Hrvatsku te razvojne perspektive EU-a nakon europskih izbora koji se održavaju 9. lipnja 2024.

Vesna Pusić je istaknula rast desnog populizma u Europi te mogućnost da Europski pučka stranka (EPP), trenutno najveća politička opcija u Europskom parlamentu, nakon izbora oformi koaliciju sa strankama desnice. Prof.dr.sc. Zdravko Petak istaknuo je značajan rast BDP-a u Hrvatskoj koji je dosegao gotovo 75% prosjeka BDP-a EU-a, potaknut uspješnim povlačenjem sredstava iz fondova EU-a te sredstava dodijeljenih unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) 2021.-2026.

Dr.sc. Hrvoje Butković održao je prezentaciju o prijašnjim krugovima europskih izbora i radu Europskog parlamenta u proteklom mandatu. Istaknuo je slabu izlaznost građana na europske izbore u novim zemljama članicama Europije unije, u odnosu na znatno veći odaziv u starim članicama na zapadu Europe. Željko Trkanjec osvrnuo se na rusku agresiju na Ukrajinu i na sigurnosnu prijetnju koju rat na istoku Europe predstavlja za europsku sigurnosnu arhitekturu, kao i na rad dosadašnjeg sastava Europske komisije pod predsjedanjem Ursule von der Leyen.

Ova tribina organizirana je u suradnji sa Europskim dokumentacijskim centrom Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Share:
Skip to content