Preminula je naša dugogodišnja i cijenjena kolegica dr. sc. Biserka Cvjetičanin, žena velikog srca i vizionarskog duha, zaslužna znanstvenica / emerita u Odjelu za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose. Njen bogati profesionalni život obilježen je predanim radom u polju kulturnih politika kojima je ostavila nemjerljivo vrijedan doprinos. Uz obnašanje funkcija dugogodišnje voditeljice Odjela za kulturu i komunikacije (1985.-2000.) i zamjenice Ministra kulture Republike Hrvatske (2000.-2004.), bila je izuzetno aktivna znanstvenica, visoko cijenjena u Hrvatskoj i u svijetu. Dobitnica je nagrade Sveučilišta u Zagrebu za znanstveno-istraživački rad 1989. u povodu 320. obljetnice Sveučilišta u Zagrebu i nositeljica je najvišeg francuskog odličja Légion d’honneur (2003.) dodijeljenog za zasluge u promicanju međunarodne kulturne suradnje.

Nakon što je diplomirala komparativnu književnost i doktorirala iz područja afričkih studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, usavršavala se na specijalističkim studijima na Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), Sorbonne, Pariz, te School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London.

Vodila je i sudjelovala u nizu istraživačkih projekata u Hrvatskoj te je poticala mlade znanstvenike u njihovom znanstvenom razvoju, omogućujući im povezivanje na međunarodno razini. Sudjelovala je i u nizu istraživačkih programa u okviru UNESCO-a i Vijeća Europe, osobito u području kulturnih politika. Bila je članica Znanstvenog vijeća Regionalnog ureda UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi (2013.-2016.), članica Administrativnog vijeća Međunarodnog fonda UNESCO-a za promicanje kulture (2004.-2008.) i Savjetodavnog vijeća UNESCO-a za izradu Svjetskog izvještaja o kulturnoj raznolikosti (2006.-2009.).

Godine 1989. UNESCO i Vijeće Europe osnovali su Culturelink – Svjetsku mrežu za istraživanje i suradnju u području kulturnog razvoja, koja je imala sjedište u IRMO-u i koja je okupljala više od 2000 članova sa svih kontinenata. Biserka Cvjetičanin bila je koordinatorica i spiritus movens mreže tijekom cijelog perioda njezinog djelovanja. Culturelink je bio preteča mrežnih organizacija u kulturi, u to vrijeme (pogotovo tijekom perioda 1990-ih i vremena tranzicija) progresivni i nužni prozor u svijet kulturnih politika putem kojeg su se uspostavljale i razvijale suradnje stručnjaka u kulturi, istraživača, agencija i ministarstava za kulturu, umjetnika, umjetničkih i kulturnih organizacija itd. Predani i neumorni rad Biserke Cvjetičanin u Culturelinku osiguravao je široku internacionalnu dimenziju vidljivosti i suradnje kulturnom i znanstvenom sektoru Republike Hrvatske te omogućio afirmaciju čitavog niza istraživača u kulturnoj politici.

U središtu njenih istraživanja bili su međunarodni kulturni odnosi i suradnja, kulturni razvoj i kulturne politike. Objavila je oko 300 znanstvenih radova, knjiga i članaka o kulturnom razvoju, kulturnim politikama, kulturnoj raznolikosti i interkulturnoj komunikaciji, na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku. Doprinos Biserke Cvjetičanin ostaje utkan u temelje artikulacije i razvoja hrvatske kulturne politike. Surađivala je i uredila, s prof. dr. sc. Vjeranom Katunarićem, studiju Kulturna politika Republike Hrvatske: nacionalni izvještaj (1998.) u okviru projekta Vijeća Europe o europskim kulturnim politikama, te strategiju Hrvatska u 21. stoljeću –  strategija kulturnog razvitka (2002.). Njezina je energija bila neiscrpna pa je i u mirovini bila vrlo aktivna te je nastavila aktivno djelovati kroz mrežu Culturelink, organizirajući međunarodne skupove, uređujući knjige i objavljujući znanstvene članke i poglavlja u knjigama, a 2014. objavila je knjigu Kultura u doba mreža.

Ostavila je neizbrisiv trag u našem Institutu, ali i u široj, međunarodnoj znanstvenoj zajednici. Bila je vrsna znanstvenica, divna dama  te inspirativna i vješta voditeljica IRMO-ovog „kulturnog“ tima. Njen nezaboravan lik i djelo bio je i ostat će  uzor mnogim suradnicima u IRMO-u i široj zajednici istraživača kulturne politike u Hrvatskoj i svijetu. Zahvalni smo i počašćeni što smo imali privilegiju raditi i surađivati s Biserkom Cvjetičanin. Nedostajat će nam puno.

Počivala u miru!

Share:
Skip to content