Preminuo je naš dugogodišnji direktor i cijenjeni kolega dr. sc. Mladen Staničić, doktor ekonomskih znanosti. Kao direktor, znanstveni savjetnik  u trajnom zvanju i zaslužni znanstvenik Instituta za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, ostavio je trag u istraživanjima međunarodnih odnosa i u razvojnom pravcu Instituta.

Svoj profesionalni rad započeo je 1964. godine u Vjesniku kao novinar/suradnik u unutrašnjoj – političkoj rubrici, a u Institutu počinje raditi 1978. godine gdje ostaje sve do mirovine 2010. godine. U tijeku svoje karijere Mladen je bio ravnatelj Instituta u tri mandata od 1994. do 2009. godine te je kroz ekonomska istraživanja, pridonio razvoju ekonomskih međunarodnih odnosa u Hrvatskoj.

Područja njegovog znanstvenog interesa odnosila su se na nove izazove i teme, te se još u 1990-im bavio ekonomskim analizama utjecaja članstva Hrvatske u EU, kasnije i NATO-a, pitanjima ekonomske sigurnosti, međunarodnih odrednica regionalnog razvoja, restrukturiranja i konkurentnosti RH, itd. Tijekom svoje znanstvene karijere, Mladen Staničić je objavio niz znanstvenih stručnih radova, napisao i uredio nekoliko znanstvenih knjiga.  Bio je dugogodišnji član uredništava u časopisima u izdanju Instituta: Razvoj/Development i pokrenuo je Croatian International Relations Review (CIRR). Sudjelovao je na brojnim međunarodnim konferencijama, od kojih je velik dio kao koordinator koncipirao.

Dr Staničić je radio i na obrazovanju mladih kadrova – bio  je predavač na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hamarskjoeld u Zagrebu, kao i na poslijediplomskom studiju Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Svoj entuzijazam, kreativnost, ustrajnost u radu i znanstvenu izvrsnost nastojao je prenijeti na studente i svoje mlađe suradnike, što je rezultiralo velikim brojem uspješno obranjenih diplomskih, magistarskih i doktorskih radova.

Bio je član Svjetske akademije umjetnosti i znanosti i Vijeća za vanjsku politiku Predsjednika Republike.

Ostavio je velik trag u našem Institutu, ali i široj, međunarodnoj znanstvenoj zajednici.

Nedostajat će nam.

Počivao u miru!

Share:
Skip to content