Trajanje: 15.2.2015.- 31.12.2016.

Voditeljica IRMO tima: dr. sc. Ana-Maria Boromisa

Naručitelj: Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i Ministarstvo obrazovanja i znanosti Crne Gore

U sklopu znanstveno-tehnološke suradnje Hrvatske i Crne Gore prihvaćen je projekt IRMO-a i Ekonomskog fakulteta Podgorica.

Cilj  je projekta utvrditi mogućnosti bilateralne suradnje između Hrvatske i Crne Gore kako bi iskoristile mogućnosti rasta i privukle investicije u regiju.

Dosadašnje analize pokazuju da, iako globalna, kriza jače pogađa male tranzicijske države: (i)  one su zbog svoje veličine i otvorenosti ranjivije na poremećaje međunarodne trgovine, što se jače odražava na kretanje BDP-a; (ii) obilježje je tranzicijskih država da nisu dovršile strukturne reforme, a strukturni su problemi vidljiviji u vrijeme krize.

Istraživanje će obuhvatiti dva osnovna područja. Prvo je analiza konkurentnosti i mogućnosti njezina jačanja, a drugo uloge komercijalne diplomacije u internacionalizaciji poslovanja i poticanju konkurentnosti. Na temelju analize konkurentnosti gospodarstva te promjena u  gospodarskom odnosu među Hrvatske i Crne Gore nakon ulaska Hrvatske u EU i ocjena njihovih učinaka, istraživanje će identificirati sektore s najvećim potencijalom za međunarodnu konkurentnost u Hrvatskoj i Crnoj Gori i ključna tržišta.

U drugoj će se fazi identificirati potencijalna područja za suradnju  komercijalnih diplomacija Hrvatske i Crne Gore (zajedničke interese na trećim tržištima, zajedničke modele djelovanja, srodne pristupe u izvoznim i strategijama privlačenja investicija i sl.).

Share:
Skip to content