NASLOVNICA

Autorica članka: Nevenka Čučković

Vol. 7 br. 2, studeni  2021.

Izdavači:

Institut za razvoj i međunarodne odnose – IRMO, Zagreb
Ekonomski institut Sarajevo
Univerzitet Crne Gore, Ekonomski fakultet Podgorica
Ekonomski institut, Skopje, Sveučilište “SS Cyril i Methodius”
Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana
Institut ekonomskih nauka, Beograd

Početna godina stavljanja publikacije na mrežu je 2015.

ISSN 1849-8817
ISSN 1849-8884 (Online)

 

Novi broj publikacije SEE-6 Economic Outlook (vol. 7, br. 2, studeni  2021.) predstavlja kretanja u hrvatskom gospodarstvu tijekom prvog polugodišta 2021. godine i najnovije projekcije rasta za cijelu godinu kao i za razdoblje 2022.-2024. Autorica ovoga poglavlja je dr. sc. Nevenka Čučković iz IRMO-a.

Ni najoptimističnije prognoze rasta za 2021. godinu nisu predvidjele ovako brz oporavak hrvatskog gospodarstva nakon duboke ekonomske recesije uzrokovane negativnim utjecajima pandemije COVID-19. Vladine i međunarodne procjene sada gotovo jedinstveno predviđaju kako će ovakav gospodarski oporavak najvjerojatnije u potpunosti poništiti ogromni pad BDP-a u 2020. godini. Izgledi za nastavak rasta u razdoblju od 2022. do 2024. godine su, također, izrazito povoljni, unatoč tome da oni snažno ovise o daljnjem uspjehu u obuzdavanju i upravljanju tijekom pandemije. Tekst donosi analizu čimbenika koji su pridonijeli snažnom oživljavanju gospodarstva u 2021. godini kao i kvartalna kretanja drugih važnih makroekonomskih pokazatelja poput potrošnje, izvoza, uvoza, investicija, nezaposlenosti, proračunskog manjka, inflacije i niza drugih.

SEE-6 Economic Outlook  je polugodišnja publikacija na engleskom jeziku članica udruženja SEEA koja donosi pregled najnovijih gospodarskih kretanja, te kratkoročne i srednjoročne makroekonomske prognoze za šest zemalja jugoistočne Europe. Objavljuje je Institut ekonomskih nauka, Beograd u suradnji s partnerskim institucijama iz Bosne i Hercegovine

POVEZNICA:

Tekst publikacije dostupan je u otvorenom pristupu na poveznici: https://www.library.ien.bg.ac.rs/index.php/see6

Share:
Skip to content