Snimka zaslona 2023-08-11 102449

Autorice: Sanja Tišma, Ana-Maria Boromisa i Daniela Angelina Jelinčić

Urednici IRMO aktualno: Ana-Maria Boromisa, Sanja Maleković, Jakša Puljiz, Sanja Tišma, Aleksandra Uzelac

Nakladnik: IRMO – Institut za razvoj i međunarodne odnose

Godina: 2022.

ISSN 2757-0614

Dr. sc. Sanja Tišma, dr. sc. Ana-Maria Boromisa i dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, znanstvenice s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, IRMO iz Zagreba, u novom broju IRMO aktualno analiziraju kako novi prijedlog Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine predviđa utjecaj razvoja turizma na klimatske promjene.

Klima utječe na dužinu turističke sezone, kvalitetu  turističke ponude, a time i na samu turističku potražnju. Klimatske promjene vjerojatno neće utjecati na količinu potrošenoga novca u turizmu, ali će se mijenjati mjesto gdje će se novac trošiti. Zbog klime i klimatskih promjena neke od najljepših turističkih destinacija mogle bi u skoroj budućnosti izgubiti svoju atraktivnost, dok bi se one s ugodnijom klimom mogle uspješno pozicionirati na budućem turističkom tržištu.

Značaj teme poticaj je za pregled europskog zakonodavnog i strateškog okvira kojim se reguliraju i usmjeravaju kretanja u ovome području. Također, visoka osjetljivost hrvatskog turizma na klimatske promjene potakla je pripremu niza mjera za ublažavanje utjecaja i prilagodbu turizma klimatskim promjenama u budućnosti.

Share:
Skip to content