naslovnica

Autori Paško Bilić  i Benjamin Birkinbine

Urednici IRMO aktualno: Ana-Maria Boromisa, Sanja Maleković, Jakša Puljiz, Sanja Tišma, Aleksandra Uzelac

Nakladnik: IRMO – Institut za razvoj i međunarodne odnose

Godina: 2022.

ISSN 2757-0614

Štetne ekonomske, političke i društvene prakse poslovnih modela digitalnih platformi privlače veliku pozornost u akademskim i javno-političkim raspravama. Iako još uvijek ne postoji jasan način na koji se mogu regulirati, najveće platforme kao što su Alphabet Inc. (Google LLC), Meta Platforms Inc. (Facebook) i Amazon.com Inc. nastavljaju s rastom poslovanja, pritom se oslanjajući na ekonomiju razmjera i mrežne učinke da učvrste svoje pozicije. U ovom osvrtu raspravljamo o Amazonovoj akviziciji kompanije Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. za 8.45 milijardi američkih dolara te o mogućim posljedicama ove akvizicije na regulaciju velikih digitalnih platformi u SAD i EU.

Dr. sc. Paško Bilić viši je znanstveni suradnik na Institutu za razvoj i međunarodne odnose. Autor je monografije (s Tonijem Prugom i Mislavom Žitkom) The Political Economy of Digital Monopolies (Bristol University Press, 2021) i Sociologija medija (Jesenski i Turk, 2020) te urednik knjige (zajedno s Jakom Primorac i Bjarki Valtyssonom) Technologies of Labour and the Politics of Contradiction (Palgrave Macmillan, 2018).

Dr. sc. Benjamin Birkinbine pročelnik je diplomskog studija i docent na Reynolds školi novinarstva i Centru za napredne studije Sveučilišta Reno u Nevadi u SAD. Autor je knjige Incorporating the Digital Commons (University of Westminster Press, 2020) i suurednik knjige Global Media Giants (Routledge, 2017).

Share:
Skip to content