Filmski festivali u ciklusu “ClosEUp / Europa izbliza” održani su u Zagrebu, Krapini, Dubrovniku, Slavonskom Brodu i Splitu.

Split

Filmskim festivalom kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza održanim u splitskoj knjižnici Marka Marulića  24. rujna 2014., završila je serija filmskih projekcija po gradovima koji su predviđeni projektom. Iznimno dobra posjećenost, ugodna atmosfera i velika zainteresiranost publike, neke su od značajki vezanih uz ovo događanje.

Festival je otvorila  Ela Žižić, pročelnica Službe za gospodarstvo, turizam, međunarodne i europske fondove,  osvrnuvši se pri tom na važnost poticanja poduzetnika i žitelja Splita na pokretanje projekata s mogućnosti financiranja iz EU fondova.  Prisutne je u ime nositelja projekta – Instituta za razvoj i međunarodne odnose, pozdravila Mira Mileusnić Škrtić. Prikazano je 20 filmova o uspješnim projektima čiji prijavitelji dolaze iz pet županija: Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske i Brodsko-posavske.

Splitsko-dalmatinsku županiju su predstavili projekti: Help to help, Udruge Help, Stella Polaris, Udruge Zdravi grad, Zlatno doba, Udruge MI i Kamen, Javne ustanove RERA S.D. Voditelji tih projekata bili su gosti festivala te su nakon prikazanih filmova publici iznijeli vlastita iskustva o počecima, provedbi i upravljanju projektima. Prema glasovima okupljenih za film miljenik publike izabrana je Stella Polaris.

Zagreb

U Zagrebu je u subotu 13. rujna održan Festival dokumentarnog filma „ClosEUp / Europa izbliza“. Na festivalu je prikazano 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU, kroz 20 priča voditelja i sudionika tih projekata o osobnim iskustvima, motivaciji i suočavanjima s izazovima. Prezentirana je široka lepeza primjera: od pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva i dubrovačkog nakita, preko saniranja divljih odlagališta i kvalitetnijeg prijevoza, do zapošljavanja i očuvanja prirodne i kulturne baštine.

Publika je imala priliku vidjeti i četiri kratka filma o projektima čiji prijavitelji dolaze iz Zagrebačke županije: “Novo doba ljudskih prava i demokracije u hrvatskim školama” Mreže mladih Hrvatske, “Dubrovački nakit – priča o tradiciji kroz 14 komada zlatnog nakita” Zlatarne Križek, “CIVITAS ELAN” grada Zagreba s partnerima, te “WHAT – World Heritage Amazing Treasures” Privatne umjetničke gimnazije.

U okviru festival je održana besplatna dvosatna radionica “Kako razraditi projektnu ideju?”  te info-punkt o Europskoj Uniji. Festivalom se na taj način nastoje prenijeti mogućnosti i raznolikosti fondova te zainteresirati javnost za prijavljivanje projekata i povlačenje sredstava iz fondova EU.

Krapina

U Krapini je u subotu 6. rujna održan Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza. Tim povodom publici su se obratili ravnateljica muzeja Muzeja krapinskih neandertalaca, Vlasta Krklec, koja je izrazila zadovoljstvo time što je Muzej ugostio ClosEUp festival i što jedan od kratkih filmova prenosi priču i muzeja Hrvatskog zagorja te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a Festival je otvorio župan Željko Kolar, istaknuvši pritom važnost EU fondova i čestitavši ClosEUp projektu uz želju da takvih projekata bude i više.

Publika filmskog festivala “ClosEUp / Europa izbliza” imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. “Cilj festivala je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU te zainteresirati gledatelje za prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata”, istaknula je Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koji je nositelj projekta ClosEUp.

Prikazani filmovi publici su približili 20 uspješnih projekata iz raznih područja: pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva, dubrovačkog nakita, zapošljavanja i brige o starijima. Također, prikazana su i četiri filma o projektima iz Krapinsko-zagorske županije:

  • “CRAFTATTRACT: Tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam”, Muzeji Hrvatskog zagorja i ZRS Bistra Ptuj
  • “Klikni i uči”, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok
  • “REMEDISANUS – Poboljšanje kvalitete života stanovnika i očuvanje bioraznolikosti kroz sanaciju i remedijaciju onečišćenih lokaliteta”, Krapinsko-zagorska županija
  • “Kurikulum za pedologiju”, Srednja škola Bedekovčina

Posebne gošće festivala bile su Božica Šarić, ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i voditeljica projekta “Klikni i uči” te Goranka Horjan, voditljica projekta “CRAFTATTRACT: Tradicijski obrti – nove atrakcije za kulturni turizam”. Miljenik publike je film Tehnologija za poduzetništvo koji govori o projektu “Promicanje razvoja poduzetništva zasnovanog na inovacijama, znanju i novim tehnologijama u Brodsko-posavskoj županiji TEHNOPARK Nova Gradiška” koji je uspješno proveo grad Nova gradiška s partnerima.

Dubrovnik

Publika filmskog festivala “ClosEUp / Europa izbliza” imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU.

Zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika, Željko Raguž, otvorio je Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza. “Počašćeni smo što je Dubrovnik odabran kao jedan od gradova u ClosEUp projektu. Nadam se da će festival zainteresirati javnost za povlačenje sredstava iz fondova EU.”, rekao je Raguž.

“Cilj festivala je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU te zainteresirati publiku za prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata. Odabrali smo i snimili 20 uspješnih projekata iz raznih područja: pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva, dubrovačkog nakita, zapošljavanja i brige o starijima”, istaknula je Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koji je nositelj projekta ClosEUp. Pritom je i zahvalila voditelju filmske sekcije Gimnazije Dubrovnik i tajniku udruge Luža, prof. Igoru Miošiću, na pomoći u pripremi filmova.

Između 20 filmova prikazana su i četiri filma o projektima iz Dubrovačko-neretvanske županije, čiji su voditelji i suradnici bili gosti festivala: „Priroda za budućnost” Regionalne razvojne agencije DUNEA i Helena Kangjera, Voditeljica odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša u DUNEA-i, „Žene na tržištu rada” udruge DEŠA koju je predstavljala Romana Hansal, “Tradicionalno maslinarstvo” Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo s Mladenom Bečićem iz Zajednice maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije te „Pustolovni turizam” Hrvatske gorske službe spašavanja.

Prema glasovima okupljenih odabran je i film miljenik publike – ovaj puta je to “Stella Polaris”, projekt čiji nositelj je Udruga Zdravi grad Split. Ciklus filmskih festivala “ClosEUp / Europa izbliza” održan je u Slavonskom Brodu i Splitu, a nakon Dubrovnika  ostali gradovi koji će ugostiti festival su Krapina (6. 9.) i Zagreb (13. 9.). Prije prikazivanja filmova se u svakom gradu održava besplatna dvosatna radionica „Kako razraditi projektnu ideju?” s početkom u 17 sati.

Slavonski Brod

Premijera „Filmskog festivala kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp/Europa izbliza“ održana je 16.08. 2014. u Slavonskom brodu na Trgu Stjepana Miletića 12. Festival je otvorio dogradonačelnik Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić.
Između 20 filmova prikazana su i četiri filma o projektima iz Brodsko-posavske županije: „Očuvajmo autohtono“ Brodskog ekološko društva, „Poljoprivreda za 21. stoljeće“ Poljoprivredne srednje škole „Matija Antun Reljković», zatim „Rosis, Rosas, Rosarum“ Razvojne agencije Brodsko-posavske županije i Direkcije za poljoprivredu grada Šapca te „Tehnologije za poduzetništvo“ Grada Nove Gradiške.
Veliko zanimanje prijavljenih polaznika izazvala je besplatna dvosatna radionica „Kako razraditi projektnu ideju?», koja je prethodila festivalu.

Projekt «ClosEUp / Europa izbliza» se realizira uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012. i traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn. Provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.

Share:
Skip to content