Predsjednik RH Ivo Josipović, saborski zastupnici, dužnosnici Vlade  te stručnjaci koji se bave europskim integracijama, političkim i gospodarskim odnosima sastali su pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike na Okruglom stolu o perspektivama budućeg razvoja Europske unije koji je organizirao Institut za razvoj i međunarodne odnose i Inicijativa New Pact for Europe. Okrugli stol je održan u Uredu Predsjednika RH, a sudionici su raspravljali o tome je li Europskoj uniji danas potreban novi dogovor  kako bi se prevladale gospodarska i politička kriza.

Okrugli stol organizira se kao jedna u nizu rasprava koje je pokrenuo konzorcij europskih zaklada ujedinjenih u Inicijativi New Pact for Europe. Inicijativa promovira pan-europsku diskusiju koja prikuplja nova razmišljanja i ideje o tome kako se nositi s izazovima s kojima se susrela Europa te kako premostiti veliki jaz između država članica EU, ali i jaz unutar država članica EU u odnosu na budućnost europskih integracija.

Unutar Europske unije postoje suprotstavljena mišljenja o važnim pitanjima koja produbljuju osjećaje euroskepticizma i ugrožavaju jedinstvo Europske unije. Projekt New Pact for Europe ima za cilj predstaviti prijedloge reformi koje bi trebale pomoći liderima EU u prevladavanju ekonomskih, političkih i socijalnih problema te koji bi mogli doprinijeti traženju odgovora na globalne izazove.

Sudionici rasprave održane u Uredu predsjednika raspravljali su na temelju izvještaja koji je sastavila radna skupina Inicijative New Pact for Europe. U dokumentu naslova Strateške opcije za europsku budućnost analizirano je sadašnje stanje Unije i složeni izazovi s kojima se Europa susreće te su izneseni argumenti za i protiv pet različitih strateških opcija koje nude smjernice za rješavanje tih izazova. Opcije uključuju dva radikalna viđenja – jedno koje smatra da Europska unija mora ići prema daljnjoj integraciji uključujući federalizaciju te  drugo koje predviđa povratak unatrag te integriranje isključivo u manjem broju područja gdje postoji nedvosmislen zajednički interes svih država članica. U prostoru između ovih dviju opcija, razvijene su tri opcije koje predviđaju različite stupnjeve integracije stavljajući naglasak na pitanja ekonomskih integracije te posebno pitanja moguće čvršće monetarne unije.

Temeljem sličnih rasprava koje se održavaju u većini država članica EU, a u kojima uz političare i stručnjake sudjeluju predstavnici građana i šira javnost, Radna skupina Inicijative izradit će finalne preporuke koje će biti predstavljene izabranim liderima EU nakon preuzimanja funkcija po okončanju europskih izbora u svibnju ove godine.

Izvor fotografija: Ured Predsjednika RH / Tomislav Bušljeta

Share:
Skip to content