Zagreb Eye, Ilica 1a, Zagreb

18. listopada 2017.

Konferenciju „Zajednička europska rješenja za migracije i izbjeglice“ zajednički organiziraju njemačka zaklada Friedrich Ebert u Zagrebu, Veleposlanstvo Kanade i Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Migracije su postale jedan od ključnih izazova današnjeg doba. Nedavno iskustvo izbjegličke krize stavilo je europsku solidarnost na kušnju što je vidljivo i kroz provedbu programa premještaja izbjeglica unutar zemalja članica. U tijeku zadnje dvije godine premješteno je nešto manje od 30.000 izbjeglica što je tek 30% zadanog cilja. Usuglašavanje politika azila, (ne)spremnost na zbrinjavanje izbjeglica, kontrola nezakonitih migracija i izgradnja europske solidarnosti predstavljaju snažne izazove za Europsku uniju.

Drugi, važan aspekt migracija, jesu legalne migracije. Sloboda kretanja unutar EU jedna je od temeljnih sloboda. No, kako su regulirane legalne migracije građana izvan EU? Negativni demografski trendovi, potreba za radnom snagom, zaštita ljudskih prava i drugi razlozi dovode do razvijanja politika koje reguliraju legalne migracije. Što u ovom kontekstu možemo naučiti iz kanadskog iskustva? Na koji način Kanada prihvaća i integrira imigrante samo je jedna od tema o kojoj će biti riječi na međunarodnoj konferenciji o migracijama.

PRILOZI

Program

Share:
Skip to content