U Zagrebu je u sklopu projekta ”NATO: 1949 – 1999 – 2019/Dvadeset godina Poljske u sedamdeset godina Alijanse”  održana panel diskusija o prošlosti i budućnosti Sjevernoatlantskog saveza i izazovima sa kojima se NATO danas suočava.

Organizatori ovog panela bili su Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Institut za istočne studije iz Varšave. IRMO je, uz još deset drugih znanstveno-istraživačkih instituta i organizacija, partner Instituta za istočne studije na ovom projektu.

Prije panel diskusije sudionicima su se obratili Bartosz Marcinkowski, voditelj političkog i gospodarskog odjela Veleposlanstva Republike Poljske u Hrvatskoj i Anna Kurowska, projektni menadžer na Institutu za istočne studije, koja je prezentirala projekt i publikaciju pripremljenu tijekom projekta.

Sudionici paneli diskusije su se u svojim uvodim izlaganjima osvrnuli na trenutnu situaciju u Sjevernoatlantskom savezu, postignuća ostvarena tijekom NATO-ove duge povijesti te na regionalne izazove sa kojima se Savez suočava.

Predsjednica Atlantskog vijeća Hrvatske Monika Begović osvrnula se na postignuća Sjevernoatlantskog saveza te koristi koje su od članstva u NATO-u imale Hrvatska i Poljska. Zastupnik u Hrvatskom Saboru Davor Ivo Stier i viši znanstveni suradnik na IRMO-u Sandro Knezović govorili su o sigurnosnim ugrozama u jugoistočnoj Europi te pozitivnim učincima euro-atlantskih integracija za regiju. Kalev Stoicescu, znanstveni suradnik u Međunarodnom centru za obranu i sigurnost u Talinu, te Ray Wojcik iz američkog think tanka Centar za analizu europske politike (CEPA), direktor ureda u Varšavi, osvrnuli su se na sigurnosne ugroze sa kojima se Sjevernoatlantski savez suočava u istočnoj Europi te na odnose NATO-a i Ruske Federacije.

Nakon panel diskusije direktor Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap održao je prezentaciju o hibridnim ugrozama za zapadne demokracije.

Tijekom panel diskusije sudionici su istaknuli važnost transatlantskih veza i Sjevernoatlantskog saveza te izrazili uvjerenje kako će Sjedinjene Američke Države i europske članice NATO-a i u budućnosti podržavati Savez kako temelj svoje sigurnosti.

Share:
Skip to content