Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6, Dvorana A

Srijeda, 28. ožujka 2018. od 13:30 do 15:00 sati

Institut za razvoj i međunarodne odnose, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i veleposlanstvo Velike Britanije u Zagrebu  Vas pozivaju na panel “Velika Britanija i jugoistočna Europa: Brexit i nakon njega”.

Velika Britanija planira izlazak iz Europske unije 29. ožujka 2019., točno za godinu dana. U srpnju ove godine London je domaćin sastanka “Zapadni Balkan – Europska unija”, peti godišnji sastanak na vrhu započet u Berlinu 2014. godine kojem je cilj podržati zemlje Zapadnog Balkana u pristupanju Europskoj uniji. Paradoksalno? Ili pak očekivani razvoj događaja bez obzira na izlazak Velike Britanije iz Europske unije?

Republika Hrvatska, najnovija članica Europske unije, zalaže se za proširenje Europske unije na Zapadni Balkan. Kao susjedna država, Hrvatska može značajno utjecati na proces proširenja.

Proširenje Europske unije na Zapadni Balkan strateški je cilj Europske unije koji, dakle, podržavaju i Hrvatska i Velika Britanija. Nedavno objavljena strategija proširenja ističe taj cilj, ali navodi i izazove u procesu ostvarivanja tog cilja.

Kako će izgledati vanjska politika Velike Britanije prema Zapadnom Balkanu i široj regiji jugoistočne Europe nakon Brexita? Koje će se promjene, ako će ih biti, pojaviti u odnosima između Velike Britanije i Europske unije prema ovoj regiji? Kako se Republika Hrvatska pozicionira unutar Europske unije i svog dinamičnog susjedstva? Jesu li zemlje Zapadnog Balkana napredovale prema članstvu? Odgovore na ova i ostala relevantna pitanja postavit ćemo našim panelistima.

13:30 – 15:00

Panelisti:

Fiona Mcilwham, načelnica Odjela za Zapadni Balkan i proširenje, Uprava za Europu, Ministarstvo za vanjske poslove i zemlje Commonwealtha, Ujedinjeno Kraljevstvo

Matija Očuršćak, načelnik Odjela za jugoistočnu Europu i proces proširenja EU, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Daniel Mondekar, neovisni savjetnik za EU poslove i vanjski član Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora

Moderator: dr. sc. Senada Šelo Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose

Održat će se otvorena i neformalna rasprava s publikom. Molimo Vas, osjećajte se pozvanima postavljati pitanja i sudjelovati u raspravi.

15:00 – 15:30     Osvježenje i kolači

 

Napomena: radni jezik panela je  engleski.  

Share:
Skip to content